Eli Hazan: Budapest Európa legbiztonságosabb helye a zsidók és izraeliek számára

Nemrég Budapeste járt Eli Hazan, a Likud külügyi igazgatója, aki a közösségi média-oldalán mesélt a magyarországi tapasztalatairól.

Hazan felidézte Orbán Viktorral való találkozóját, megemlítve, hogy szívből megköszönte neki, hogy Izrael Állam és a zsidók mellett áll.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy feltöltöttem a képet [Orbánnal] a Twitterre, rövid időn belül több száz komment érkezett baloldaliaktól” – írta Hazan, hozzátéve, hogy a kommentek azt kérték rajta számon, hogy miért találkozott egy „antiszemita-náci vezetővel”. Hazan szerint a kommentek rendkívül mérgezőek és rosszindulatúak voltak, amelyek „valóban rávilágítottak a baloldali kommentelők tudatlanságára”.

A Likud politikusa úgy véli, hogy az Orbánról alkotott kép közel sem fedi a valóságot.

„A baloldal és a média Izraelben téved és félrevezet. Itt vannak a tények”

– írta Hazan.

„Kezdem azzal, hogy elmondom: Magyarországon van egy Jobbik nevű párt, egy neonáci szélsőjobboldali, antiszemita párt, amelynek egyik vezető tagja pár éve kijelentette, hogy össze kellene állítani egy listát az összes magyar zsidóról” – kezdte Hazan, megjegyezve, hogy Magyarországon a Fideszt és a kereszténydemokratákat kivéve az összes párt összeállt egy Lapid–Bennett stílusú politikai szövetségbe, hogy Orbánt megbuktassák.

„Az izraeli baloldaliak barátai csatlakoztak a neonácikhoz és ők prédikálnak erkölcsöt nekünk!”

– mutatott rá Hazan, aki azzal folytatta, hogy elmondta: az elmúlt években Magyarország minden nemzetközi intézményben, amelynek tagja, automatikusan Izraellel együtt szavazott.

„A magyar kormány felújított 4 zsinagógát, amelyeket a kommunisták leromboltak vagy elkoboztak, és visszaadta őket zsidó kézbe; nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is felújítottak zsinagógákat olyan helyeken, amelyek korábban Magyarország részét képezték, és ahol zsidó élet volt. Hogy hol? Szerbiában és Ukrajnában. A magyar kormány felújított egy olyan kórházat is, amely csak a zsidó közösséget szolgálja. A magyar kormány támogatja a közéleti rendezvényeket, a vallásos zsidó életet, a kizárólag zsidósággal foglalkozó konferenciákat és a Magyarországon megrendezett rabbikonferenciát” – sorolta Hazan.

Alapjogokért Központ: a magyar és az izraeli jobboldal egymás erős szövetségese

Szánthó Miklóssal találkozott Eli Hazan, a Likud külügyi igazgatója.

A Likud politikusa kitért arra is, hogy Magyarországon az Alaptörvény biztosítja a zsidó közösségek védelmét, illetve hogy a holokauszt-oktatás bekerült a tantervekbe.

„2016 óta zsidó szakértők, zsidó történészek, tanárok és a zsidó közösségek képviselői a Tett és Védelem Alapítvánnyal közösen együttműködnek a hatóságokkal az összes általános iskolában használt könyv megvizsgálásában, hogy azok diszkriminációmentes és elfogulatlan képet nyújtsanak a zsidó hagyományokkal és történelemmel kapcsolatban” – írta Hazan, hozzátéve, hogy a magyar kormány évente másfél millió dollárt ad az antiszemitizmus elleni küzdelemre.

„Magyarországon a Tett és Védelem Alapítvány, a Budapesten működő antiszemitizmusellenes szervezet évente 35-40 antiszemita esetet regisztrál, míg Németországban 2000, Franciaországban 800, az Egyesült Királyságban pedig körülbelül 1800 esetet jelentenek évente.”

Hazan felhívta rá a figyelmet, hogy naponta több járat indul Izraelből Budapestre, véleménye szerint ez Európa legbiztonságosabb városa a zsidók és az izraeliek számára.

„Néhány évvel ezelőtt Orbán kampányba kezdett Soros György ellen. Azzal vádolták, hogy ez egy antiszemita kampány, mert Sorost úgy mutatta be, mint egy zsidót, aki az egész világot uralja” – emlékeztetett Hazan, aki szerint „Orbán Soros elleni háborúja egy igazságos és intelligens háború”. „Soros hatalmas vagyonnal járult hozzá az Új Izrael Alaphoz és a baloldali és palesztinbarát civil szervezetekhez, amelyek közül néhányan terroristákat védtek. A Jerusalem Post is beszámolt arról, hogy egy jelentést készítettem Orbánnak Sorosék izraeli tevékenységéről. Ez igaz. Büszke vagyok erre” – vallotta be Hazan.

„Nem ismerek „neonácikat ” és „antiszemitákat”, akik ennyire támogatták volna az izraeli és zsidó népet.

Ismerek nácikat, akik elkobozták a zsidó vagyont és nácikat, akik zsidókat gyilkoltak és másokat is erre bátorítottak. A baloldalunknak komoly problémája van, de szerintem elvesztek. Természetesen egy szót sem fognak elolvasni az általam itt felhozott tényekből” – jegyezte meg keserűen a Likud politikusa.

„Zsidó létemre én is Soros György ellen vagyok!”

A Magyar Nemzet készített interjút Eli Hazannal, a Likud külügyi igazgatójával.