Dróntámadás ért egy izraeli tulajdonú tankerhajót

A hajó üzemeltetője szerint a Campo Square enyhén megsérült, amikor „egy légi eszköz” eltalálta.

Egy izraeli tulajdonú nemzetközi cég tulajdonában lévő tankerhajót vett célba a múlt héten egy kamikaze drón az Arab-tengeren.

A BBC Persian egy amerikai katonai tisztviselőre és egy regionális katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Campo Square elleni támadásban több iráni hajó és valószínűleg a Shahed 136 típusú drón is részt vett (Oroszország Ukrajnában ugyanilyet használ).

A BBC szerint a Campo Square a Zodiac Maritime Company tulajdonában van, amely az izraeli hajómágnás, Eyal Oferé. A Zodiac közölte, hogy a tartályhajót egy görög cég, az Eletson kezeli.

Az Eletson később megerősítette az incidenst, de tagadta, hogy iráni haditengerészeti hajók is érintettek lennének benne.

A cég közölte, hogy India és Omán partjaitól mintegy 300 tengeri mérföldre tartózkodott a hajó, amikor a támadás megtörtént február 10-én.

„Megerősíthetjük, hogy mind a hajó, mind a legénység biztonságban van, és a tervezett útvonalon halad. A hajón kisebb károk keletkeztek” – közölte a vállalat, hozzátéve, hogy „megtették a szükséges bejelentéseket az illetékes hatóságok felé”.

A BBC katonai forrása megerősítette, hogy a támadást Irán hajtotta végre.

Közös dróngyárat épít Oroszország és Irán

Már meg is van, hogy hol fog felépülni a létesítmény.