Mindig a zsidókkal kezdődik, de soha nem ér véget a zsidókkal

Ha egy társadalomban erősödik az antiszemitizmus, az mindig annak a jelzése, hogy rossz irányba megy egy ország – írja Jeffrey Berk TruthTells antiszemitizmus ellen harcoló amerikai nonprofit vezetője a Newsweek oldalán. 

A szerző azzal kezdi, hogy az antiszemitizmus a bűnügyi statisztikák alapján, tehát ha a tényleges támadásokat nézzük drámai mértékben növekszik Amerikában. Az egyetemeken diákokat zaklatnak és ezért 50%-uk már eltitkolja zsidó identitását. Még a kongresszus számos hivatalban lévő tagja is tett nyíltan antiszemita kijelentéseket.

„Az antiszemitizmust gyakran nevezik „a legősibb gyűlöletnek”, mivel évezredes múltra tekint vissza. Miközben szívóssága nyugtalanító, hosszú múltja egyben azt is lehetővé teszi számunkra, hogy tanulmányozhassuk, hogyan működik egy civilizáción belül. Aki tanulmányozza a  történelmet az világosan láthatja, hogy a zsidókat elnyomó társadalmak hamarosan hanyatlanak, szétesnek és végül eltűnnek”

– írja Jeffrey Berk.

A szerző felsorolja, hogy az ókori birodalmakat is mind túlélte Izrael népe.

„A modern korban azok az arab államok, amelyek történelmileg másodosztályú dhimmi státuszban tartották a zsidókat, időszakos véres pogromokkal sújtották őket, és végül etnikailag kitakarították őket országaikból, a mai napig örökké elmaradott és erőszakos társadalmakként szenvednek. A zsidógyűlölő nemzetek kvintesszenciája, a náci Németország és a Szovjetunió egykor legyőzhetetlen hatalmaknak tűnt. De olyan teljes pusztulásba taszították Európát, hogy tízmilliók pusztultak el – és természetesen egyik gonosz rezsim sem létezik ma sem” – írja Berk.

Idézi a Tórát, amelyben az Örökkévaló közismerten azt mondja Ábrahámnak: „Megáldom azokat, akik megáldanak téged, és aki megátkoz téged, azt megátkozom”.

„Egy toleráns társadalom, amely tiszteletben tartja az egyéni jogokat és szabadságjogokat, egészséges és sikeres társadalom. Amikor a nemzetek a zsidók ellen fordultak, végső soron önmaguk ellen fordultak. Az antiszemitizmus a rák első tünete”

– írja a cikk.

A szerző felidéz egy esetet, mikor 2010-ben Michael Oren, Izrael amerikai nagykövete beszédet tartott az Irvine-i Kaliforniai Egyetemen. Leordították és tízszer megzavarták. A szerző hozzáteszi, hogy ma már azok, akik bármilyen, az éber ortodoxiától eltérő gondolatot fejeznek ki, ritkán szólalhatnak fel az amerikai egyetemeken.

„Egy másik példa: Boston külvárosának, Newtonnak az állami iskoláit sokáig sokan a legjobbnak tartották Massachusettsben, ha nem az egész országban. 2011-ben azonban kiderült, hogy Newton iskoláiban Izrael-ellenes és antiszemita anyagokat használnak az órákon, annak ellenére, hogy a város nagyszámú zsidó közösséggel rendelkezik. Amikor a szülők panaszt tettek, a tantestület, az iskolai tisztviselők és az iskolai bizottság eltitkolta az igazságot. Az információszabadságról szóló törvény iránti kérelmek és perek következtek. Ez volt az egyik korai figyelmeztető jele az amerikai társadalomban terjedő szélesebb körű betegségnek” – írja Berk.

A szerző megjegyzi, hogy az etnikai tanulmányok órák, amelyeket ma már nemcsak antiszemitizmussal és anticionizmussal, hanem mindenféle kritikai fajelmélettel és queer-elmélettel is tele vannak. Ezek a témák már az általános iskolai tanterveket is áthatják, még az alsó tagozaton is. S cikk rámutat, hogy mindez a zsidó-ellenséggel kezdődött.

„De ez soha nem ér véget a zsidókkal. Vegyük Ilhan Omar képviselőnőt (D-MN), aki híres arról, hogy a zsidókat a tweetjeiben kapzsi démonoknak állítja be, akik a világot irányítják: „Minden a Benjáminról szól, bébi”; és „Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze fel az embereket, és segítsen nekik látni Izrael gonosz tetteit”. Amikor zsidógyűlöletét a Demokrata Párt alig több mint egy vállrándítással fogadta, hamarosan világossá vált, hogy ez csak a vitrioljának kezdete”.

A szerző szerint a növekvő antiszemitizmus mindig figyelmeztetés az adott országnak, hogy rossz útra tévedt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: Unsplash

Az új, progresszív „woke” vallás az Izrael-ellenességgel kezdődött

Az Izrael-ellenes szlogenek ott vannak minden divatos progresszív mozgalom zászlaján – írja Matti Friedman a Tablet magazinban. 

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.