Ezeréves héber Biblia kerül kalapács alá

Egy több mint 1000 éves héber Bibliát akarnak eladni egy New York-i árverésen – jelentette be szerdán a Sotheby’s.

A Sassoon Kódex – amely a kilencedik század végére vagy a tizedik század elejére datálható – a valaha felfedezett legkorábbi, legteljesebb héber Biblia.

Ez lesz a valaha kalapács alá kerülő legdrágább történelmi dokumentum vagy kézirat, amikor a Sotheby’s májusban árverésre bocsátja.

„(Ez) kétségtelenül az emberiség történetének egyik legfontosabb és legkülönlegesebb szövege” – mondta Richard Austin, a Sotheby’s könyvek és kéziratok globális vezetője.

A Codex Sassoon egyike annak a mindössze két kódexnek, vagyis kéziratnak, amely a héber Biblia mind a 24 könyvét tartalmazza, és amely a modern korig fennmaradt.

A Sotheby’s szerint lényegesen teljesebb, mint az Aleppói Kódex, és idősebb, mint a Leningrádi Kódex, két másik híres korai héber Biblia.

A kézirat hidat képez a holt-tengeri tekercsek – amelyek már az i. e. harmadik századból származnak – és a héber Biblia ma elfogadott, modern formában létező változata között.

Nevét korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról (1880-1942) kapta, aki a világ legjelentősebb magángyűjteményét állította össze az ősi zsidó szövegeknek.

A könyvet több mint 600 évig elveszettnek tekintették, miután elpusztult egy zsinagóga Északkelet-Szíriában, ahol őrizték, mígnem 1929-ben újra előkerült – írja a New York Times. Azóta magánkézben van, jelenleg Jacqui Safra svájci pénzember és gyűjtő tulajdonában.

„Ez az első alkalom, hogy a szöveg olyan formában jelenik meg, hogy valóban el tudjuk olvasni és meg tudjuk érteni” – mondta az amerikai lapnak Sharon Liberman Mintz, a Sotheby’s vezető judaika-tanácsadója.

A magas árcédulával kapcsolatban Mintz elmondta, hogy a kódex annak idején drága volt, hiszen több mint 100 állatbőrre volt szükség az elkészítéséhez. Hozzátette, hogy egyetlen írnok írta.

„Ez az írástudás mesterműve” – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy az évek során a különböző tulajdonosokat nyomon követő jeleket is tartalmaz, amelyekből kiderül, hogy a kézirat melyik volt az utolsó tulajdonosa, mielőtt eltűnt, amikor a mai szíriai Markada városában lévő zsinagógát lerombolták, amíg Sasoon meg nem vásárolta Frankfurtban.

A dokumentumot több mint 30 év után először árverezik el, az előzetes becsült érték 30 és 50 millió dollár között van.

A Sotheby’s 2021 novemberében 43 millió dollárért adta el az amerikai alkotmány egyik első nyomtatványát, ami rekordár egy történelmi kéziratért.

Ki írta a Holt-tengeri tekercseket? A tudománynak talán van rá válasza

Titokzatos szerzők írták ezeket a szent szövegeket mintegy 2000 évvel ezelőtt, de a modern régészet fényt deríthet arra, hogy kik is voltak ők.