Izrael támogatja Zelenszkij béketervét, pénzt ad, de katonai segítséget nem

Izrael támogatni fogja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, továbbá 200 millió dollár értékben hitelkeretet ad humanitárius segítségnyújtásra, de katonai eszközöket továbbra sem ajánlott fel Kijevnek – írja a The Jerusalem Post.

Az ukrán béketervet a jövő héten mutatják be az ENSZ Közgyűlése előtt.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter csütörtök délután Kijevben ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával folytatott megbeszélésén jelentette be, hogy Izrael milyen lépéseket hajlandó tenni a háború sújtotta ország megsegítésére.

A találkozó során Cohen megújította Izrael ígéretét, hogy korai rakéta-előrejelző rendszerrel látja el Ukrajnát.

„Büszkén állok Ukrajna mellett ezekben a kihívásokkal teli időkben”

– mondta Cohen.

Kuleba köszönetet mondott Izraelnek azért, amit tett, de azt mondta, hogy Kijev katonai támogatást is szeretne látni Izrael részéről.

„A humanitárius segítségnyújtás fontos, de mindenekelőtt az a fontos, hogy győzelmet arassunk ebben a háborúban” – mondta Kuleba.

„Izrael tökéletesen ismeri katonai és védelmi eszközeink listáját, amelyeket az előző [izraeli] kormánynak és ennek a kormánynak is biztosítottunk, várjuk, hogy valamilyen döntés szülessen. Az ukrán égbolt védelméről beszélünk”

– tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Cohen korábban a nap folyamán ellátogatott a háború első hónapjaiban megölt áldozatok tömegsírjának helyszínére, Bucsába, valamint a második világháborúban a nácik tömegmészárlásának helyére, Babij Jarba is.

„Izrael elítéli az ártatlanok szándékos bántalmazását”

– hangsúlyozta Cohen, aki az első Ukrajnába látogató magas rangú izraeli tisztviselő azóta, hogy Oroszország tavaly megtámadta az országot.

Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter

Cohen az első magas rangú izraeli tisztviselő, aki a háború kitörése óta Ukrajnába látogat.