Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter

Eli Cohen csütörtök reggel szolidaritási látogatásra érkezett Kijevbe, ahol várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

Cohen az első magas rangú izraeli tisztviselő, aki Ukrajnába látogat azóta, hogy Oroszország tavaly megtámadta az országot. A külügyminiszter várhatóan ellátogat Bucsába, Babij Jarba, valamint ott lesz a háború miatt bezárt kijevi izraeli nagykövetség újranyitásánál.

„Az elmúlt egy év során Izrael az ukrán nép és Ukrajna mellett állt.

Ma felvonjuk az izraeli zászlót a kijevi izraeli nagykövetségen, amely visszatér a folyamatos működéshez, az országok közötti kapcsolatok erősítése céljából” – mondta Cohen.

A külügyminiszter a tervek szerint találkozik majd ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és az ukrajnai zsidó közösség tagjaival is.

Izrael már hónapok óta szövetségese, az Egyesült Államok nyomása alatt áll, hogy többet tegyen Ukrajna támogatásáért humanitárius, gazdasági és katonai téren; Ukrajna pedig azt szeretné, ha Izrael védekező fegyverekkel látná el az orosz rakéták és drónok ellen.

A háború kitörését követően Izrael eddig semlegesebb álláspontot képviselt a két korábbi miniszterelnök, Jair Lapid és Naftali Bennett alatt.

A legutóbbi választások után azonban sokan azt várták, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – aki szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel –, országa semleges álláspontját feladva, majd inkább Oroszország felé próbál meg közeledni, ám ennek pont az ellenkezője történt.

Ukrajna újabb kéréseket fogalmazott meg Izraellel szemben

Hamarosan Ukrajnába látogat az izraeli külügyminiszter, ezért a kijevi vezetés most látta alkalmasnak megfogalmazni a kéréseit.