Látszólag csökkent az antiszemitizmus Franciaországban

„Az antiszemitizmus nem csak a francia zsidókat fenyegeti. Ha az antiszemitizmus a zsidókkal kezdődik, akkor soha nem áll meg a zsidóknál” – mondta Yonathan Arfi, a Crif elnöke.

A Franciaországban 2022-ben regisztrált antiszemita cselekmények száma 26%-kal csökkent 2021-hez képest, ugyanakkor az elmúlt 20 évben regisztrált számok átlaga stagnál – derül ki a Zsidó Közösségvédelmi Szolgálat (SPCJ) és a belügyminisztérium által közzétett, a 2022-es antiszemita cselekmények helyzetéről szóló éves jelentésből.

A minisztérium és az SPCJ 2022-ben 436 antiszemita incidenst regisztrált, de elismerik, hogy ez az antiszemita incidenseknek csak egy kis része,

„ez a szám csak a valóság egy részét tükrözi, mivel kizárólag olyan cselekményeken alapul, amelyekről feljelentés vagy bejelentés érkezett a rendőrségre”

– sugallta az éves jelentés, és hozzátette, hogy

ez a jelentés „nem tükrözi az interneten tapasztalható antiszemitizmus valóságát”

A franciaországi vallásellenes cselekmények 61%-a zsidók ellen irányul.

A csökkenő francia antiszemitizmus esete az alacsonyan lógó gyümölccsel

Fontos látni, hogy az antiszemita esetek száma az elmúlt húsz évben viszonylag magas átlag mellett erőteljesen fluktuált Franciaországban. Soós Eszter Petronella elemzése.

A jelentés szerint a 2022-ben Franciaországban elkövetett antiszemita cselekmények 53%-a „ártott” a megtámadottaknak, noha az antiszemita támadásoknak csak 10%-a volt „erőszakos” vagy „fizikai”. Emellett a belügyminisztérium megosztotta, hogy a francia civileket károsító vallásellenes cselekmények 61%-a zsidók ellen irányult.

Egy másik nyugtalanító kérdés, hogy

a 2015-2019 között történt fizikai atrocitásoknak a megdöbbentő 63%-ában a hatóságok megtagadták a nyomozást, és az esetek mindössze 24%-ában ítélték el a támadókat.

Yonathan Arfi, a CRIF (a francia zsidóság ernyőszervezete) elnöke szerint:

„Bár a francia zsidók a lakosság kevesebb mint 1%-át teszik ki, a vallásellenes jellegű támadások 61%-a ellenük irányul”.

„2022-ben az antiszemitizmus továbbra is különböző arcokat öltött, beleértve az iszlamizmust, az összeesküvést és az Izrael-gyűlöletet”

– mondta Arfi.

„Felelősséggel tartozunk az antiszemitizmus hagyományos formáinak, valamint kortárs formáinak azonosításáért és leküzdéséért”.”

Arfi azzal zárta beszédét, hogy

„az antiszemitizmus nem csak a francia zsidókat fenyegeti. Ha az antiszemitizmus a zsidókkal kezdődik, akkor soha nem áll meg a zsidóknál: ez a francia társadalom [mentális] egészségi állapotának előrehaladott mutatója”.

Baltával verte agyon zsidó lakótársát egy francia fiatal

Egy zsidó szervezet vezetője szerint a gyilkosság „nem tűnik antiszemita támadásnak” annak dacára, hogy az elkövető bevallotta, hogy azért gyilkolta meg lakótársát, mert az zsidó.

Franciaországban él Európa legnagyobb, és a világ harmadik legnépesebb zsidó közössége: mintegy 450 ezer zsidó és 750 ezer zsidó származású ember, akik a visszatérési törvény értelmében izraeli állampolgárságért folyamodhatnának.

Franciaországban az elmúlt két évtizedben a zsidók elleni leghalálosabb, antiszemitizmuson alapuló terrortámadások közé tartozott. 2006-ban elrabolták és meggyilkolták a 23 éves Ilan Halimit, 2012-ben pedig négy zsidót, köztük három gyermeket öltek meg a toulouse-i Ozar Hatorah iskola előtt. 2015-ben egy terrorista túszul ejtett négy zsidót egy párizsi kóser szupermarketben péntek délután, miközben sábátra vásároltak. Később megölte őket. Azóta olyan zsidó nők ellen követtek el brutális gyilkosságokat, mint a holokauszttúlélő Mireille Knoll és Sarah Halimi.

Életfogytiglant kapott a francia holokauszttúlélő gyilkosa

A 85 éves Mireille Knollt 2018-ban szúrta halálra gyilkosa, majd rágyújtotta lakását. Mindössze azért, mert zsidó volt.