Túlkapás miatt vettek őrizetbe egy izraeli katonát

Az izraeli hadsereg közölte, hogy tíz napra őrizetbe vettek egy izraeli katonát, aki rátámadt egy palesztin aktivistára, miközben az éppen interjút adott egy amerikai újságírónak.

A katonát emellett felfüggesztik az aktív harci szolgálatból – tette hozzá a hadsereg közleménye.

A The New Yorker című amerikai közéleti-politikai magazin munkatársa, Lawrence Wright felvételt készített az incidensről, amelyet nyilvánosságra hozott a Twitteren. A videón az látható, hogy a katona a kabátjánál és a nyakánál fogva megragadja, majd a földre löki, és megrúgja Issza Amrót, és az erőszaknak csak egy katonatársa közbelépése vetett véget.

„Sohasem támadtak meg előttem egy interjúalanyt, egészen a mai napig, amikor egy izraeli katona pontosan ezt tette, félbeszakítva az interjúmat”

– írta Wright a júdeai Hebronban történt incidensről.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint viszont az esemény azzal kezdődött, hogy az egyenruhás katona, aki egy fegyveres őrhelyen állt őrt, megkérte a helyszínhez közeledő palesztint: lépjen távolabb.

„A palesztin válaszul felvételt készített, és pocskondiázni kezdte a katonát. Ezt szóbeli, majd fizikai összetűzés követte, amelynek során a katona megütötte a palesztint”

– áll az izraeli fegyveres erők közleményében. Hozzátették: a felvétel szerint

a katona nem az elvártnak megfelelően viselkedett, és nem követte a rá vonatkozó magatartási előírásokat.

Wright azonban a Twitteren azt írta, hogy az izraeli hadsereg félremagyarázta az incidenst. Az újságíró szerint a katona kezdte az egészet, és Amro nem szidalmazta őt, csak arra kérte, hogy hívja a parancsnokát.

„Semmi sem indokolta az erőszakos támadást, amely ezt követte”

– húzta alá az amerikai újságíró.

Ciszjordániában az elmúlt évben nagyon feszültté vált a légkör, mivel mindennapossá váltak az izraeliek elleni véres palesztin terrorakciók.

Két késeléses terrortámadást jelentettek néhány órán belül Izraelben

Az egyik elkövető egy 14 éves palesztin volt, aki utána az al-Aksza mecsetben próbált elrejtőzni.