Kína szerint Amerika is rendszeresen küld ballonokat a kínai légtérbe

A kínai külügyminisztérium hétfőn azt állította, hogy az Egyesült Államok 2022 eleje óta több mint tíz alkalommal küldött magaslégköri ballonokat a légterébe.

Ez az első alkalom, hogy Kína ilyen állítást tett azóta, hogy az Egyesült Államok lelőtt egy feltételezett megfigyelő ballont, amelyet a kínai kormány küldött Dél-Karolina partjainál – írja az Axios.

Azóta további három légi objektumot lőttek le, Alaszka, a kanadai Yukon terület és a michigani Huron-tó felett.

Az utóbbi három objektum eredetéről keveset tudni, és az sem világos, hogy bármilyen módon kapcsolatban álltak-e az elsővel.

„Tavaly óta az amerikai magaslégballonok több mint 10 illegális repülésen mentek át a kínai légtérbe az illetékes kínai hivatalok jóváhagyása nélkül” – mondta Wang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón a Reuters fordítása szerint.

Wang nem pontosította, hogy a léggömbök katonai vagy kémkedési célúak voltak-e, és nem részletezte, hogy Kína hogyan járt el a léggömbökkel kapcsolatban, azon túl, hogy azt mondta, hogy az ügyet „felelősségteljes és professzionális” módon kezelték.

Wang hozzátette, hogy „gyakori eset”, hogy amerikai magaslégköri ballonok „illegálisan lépnek be más országok légterébe”, de konkrétumokkal nem szolgált – számolt be a New York Times.

Megismételte továbbá korábbi állításait, miszerint az USA által lelőtt feltételezett megfigyelő léggömb egy civil objektum volt, amely akaratlanul lépett be az Egyesült Államok légterébe.

A külügyminisztérium szóvivője hétfőn az Axiosnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „minden olyan állítás”, miszerint az USA megfigyelő léggömböket repültetett volna Kína felett, „hamis”.

„Ez a legújabb példája annak, hogy Kína a kárelhárításra törekszik. Ismételten és tévesen azt állította, hogy az Egyesült Államok fölé küldött megfigyelő ballon időjárási ballon volt, és a mai napig nem adott semmilyen hiteles magyarázatot a mi és mások légterébe való behatolásra”

– tette hozzá a szóvivő.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az MSNBC „Morning Joe” című műsorában elmondta, hogy az az állítás, miszerint az Egyesült Államok több mint tíz alkalommal repült ballonokat Kína légtere fölé, „egyáltalán nem igaz”.

Fotó: EPA/XINHUA /LI XUEREN CHINA OUT

Niall Ferguson: Az év, amikor ráébredtünk, hogy hidegháborúban állunk Kínával

Ez volt az az év, amikor az új és békés világrend álma végleg szertefoszlott.