Izrael-ellenes tüntetők támadtak Jeruzsálem spanyolországi nagykövetére (videó)

Izrael spanyolországi nagykövetét ki kellett menekíteni, miután palesztin-párti aktivisták egy csoportja megzavarta a madridi egyetemen tartott előadását.

A rendzavarás szerdán történt, amikor Rodica Radian-Gordon izraeli nagykövet a madridi Complutense Egyetemen beszélt az Izrael és a palesztinok közötti oslói megállapodások aláírásának 30. évfordulója alkalmából. Miután a tüntetők betörtek az előadóterembe, a nőt egy másik terembe kísérték a biztonságiak, akik között az izraeli média beszámolói szerint izraeli és helyi őrök is voltak.

Az egyetemről készült videón látható, amint az aktivisták a nagykövetet fogadó terem felé futnak, miközben az egyik őr az ajtóban pisztolyt ránt, és feléjük irányítja. Ezután belép a szobába, miközben a biztonságiak többi tagja blokkolja a tüntetők útját, akik kintről folytatják a skandálást és a palesztin zászlók lengetését.

El Salto on Twitter: „🇮🇱Antidisturbios, un arma y dos detenidas: el día en que la Complutense invitó a la embajadora de Israel.Por @lababikerhttps://t.co/B2403ZQoju pic.twitter.com/A1jFf0Ju3l / Twitter”

🇮🇱Antidisturbios, un arma y dos detenidas: el día en que la Complutense invitó a la embajadora de Israel.Por @lababikerhttps://t.co/B2403ZQoju pic.twitter.com/A1jFf0Ju3l

A tüntetőket később a rendőrség feloszlatta, Radian-Gordon pedig folytatta beszédét.

A bátor nagykövet „az erőszakos incidens után is” folytatta a spanyol egyetemek diákjaival való beszélgetést.

A külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy „megdöbbentette az Izrael-ellenes tüntetők erőszakos fellépése”.

Az incidens ugyanazon a napon történt, amelyen Barcelona polgármestere bejelentette, hogy a város felfüggeszti a Tel-Avivval való testvérvárosi kapcsolatot, mivel Izraelt a palesztinok elleni jogsérelmekkel vádolta.

Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.