Európába jön Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök február 20-án háromnapos látogatásra Lengyelországba utazik az ukrajnai orosz hadművelet kezdetének egy éves évfordulója előtt – közölte pénteken Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Mint mondta, Biden Andrzej Duda lengyel elnök mellett más európai NATO-tagországok képviselőivel is találkozni fog. Hozzátette, hogy az amerikai elnök a tavaly február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet közelgő évfordulójára tekintettel beszédet is tart. Ebben egyebek között Washington és szövetségesei Ukrajnának juttatott támogatásáról is szó lesz.

Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke péntek esti varsói sajtóértekezletén közölte: Biden látogatása során, február 22-én az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9), a NATO keleti határvidékén található tagállamok (amelynek Magyarország is a tagja) csúcstalálkozóját is megtartják Varsóban.

A múlt héten felmerült, hogy Biden esetleg a lengyelországi látogatást követően esetleg Ukrajnába látogat. A Fehér Ház az erre vonatkozó megkeresésre mindössze annyit közölt, hogy egyelőre nem nincs bejelentenivalójuk további látogatásokról.

Brüsszelben tárgyalt egymással Orbán Viktor és Zelenszkij

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.