Brüsszelben tárgyalt egymással Orbán Viktor és Zelenszkij

Orbán Viktor miniszterelnök a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Orbán Viktor korábban közösségi oldalán arról írt:

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.

Hozzátette: támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében, Magyarország a béketáborhoz tartozik.

Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát, ugyanakkor a béke oldalán is áll

– tette hozzá Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország modernkori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja a megtámadott országnak, továbbá támogatja Kijev uniós integrációs törekvéseit is azzal a feltétellel, hogy az uniós követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell.

A követelmények része a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és erősítése – emlékeztetett.

Közölte továbbá: Magyarország álláspontja nem változott, továbbra sem tudja fegyverrel segíteni Ukrajnát. Magyarország véleménye szerint mielőbbi békére és tűzszünetre van szükség – húzta alá.

Kijelentette: Magyarország nem támogatja a szankciókat, azonban az uniós egység érdekében nem akadályozza meg bizonyos intézkedések meghozatalát, kivéve azokon a területeken, amelyek elemi magyar nemzeti érdeket érintenek. Ilyen az energetika, az olaj, a földgáz és a nukleáris energia területe – mondta.

Orbán: Magyarország nem áll háborúban senkivel

A kormányfő a legfontosabbnak az energia kérdését ítélte, hozzátéve: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érinthetik a nukleáris energiát.