Orbán: Magyarország nem áll háborúban senkivel

Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A miniszterelnök kiemelte:

„az elején kimondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk”,

ez egy olyan háború, amelyet lokalizálni kellene, nem pedig nemzetköziesíteni. Magyarország nem sodródik bele a háborúba, és ha a kormány véletlenül ebbe az irányba szeretne lépéseket tenni, szembetalálná magát a népakarattal – jelentette ki.

Elmondta: minden eszközt felhasználnak, hogy „belekényszerítsenek bennünket a háborúba, és a nyugatiak által pénzelt magyar politikai szereplők ezt az álláspontot képviselik is”. A baloldal folyamatosan támadja a kormányt, „amiért kimaradunk a háborúból, de világossá tettük, hogy nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel” – fogalmazott. Hozzáfűzte: tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk.

Megjegyezte: az elemi emberi, erkölcsi érzés is azt követeli, hogy „mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy befagyjon a front, legyen egy tűzszünet és kezdődjenek tárgyalások”.

Arról is beszélt, hogy most megint újabb szankciós tervek vannak, már a nukleáris atomiparra akarják kiterjeszteni, amit nyilvánvalóan meg kell vétózni.

A miniszterelnök kijelentette azt is: a magyar kormány nem fog támogatni olyan szankciós intézkedést, amely növelné az inflációt.

A kormányfő a legfontosabbnak az energia kérdését ítélte, hozzátéve: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érinthetik a nukleáris energiát.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán: erkölcsi felelősségünk nem Ukrajnáért áll fenn, hanem a saját népünkért

„Az ország mindent megtesz, amit megtehet, de azt nem kérhetik, hogy tegyük tönkre magunkat az ő kedvükért” – fogalmazott.