Botrány Németországban: hősnek hitték, most kiderült, hogy valójában náci volt

Egy történész leplezte le Irmgard Kroymannt.

Irmgard Kroymann (1921-2005) eddig úgy volt ismert, mint akit a Gestapo letartóztatott és az alsó-sziléziai Gross-Rosen koncentrációs táborban tartott fogva.

Kroymann a második világháborút követően szakszervezeti vezető lett, aki a nők jogainak védelmezőjeként és az antiszemitizmus elleni harcosként vált ismertté.

Bátorságáért Németországban a legmagasabb kitüntetésekkel tüntették ki Kroymannt, többek között a Nagy Érdemkereszttel, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Érdemrenddel és a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjével.

Anne Prior történész szerint azonban Kroymann beszámolója a háború alatti életéről hazugságok tömkelege.

Prior a múlt hónapban hozta nyilvánosságra megállapításait Götz Aly német újságíró és holokauszttörténész „A mi nemzetiszocializmusunk” című antológiájában megjelent esszéjében.

„Nyugat-Németországgal ellentétben Kelet-Németországban a [második világháborús] dokumentumokat aprólékosan archiválták, és amikor a rendszer 1989-ben összeomlott, hirtelen információk egész tárháza vált hozzáférhetővé”

– mesélte Prior a Jewish Chronicle-nek.

A Prior által megtalált egyik archívum pedig Kroymann munkaügyi aktáit és a náci táborban munkára való jelentkezését is tartalmazta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan tudta átverni az újságírókat és a történészeket egészen idáig, Prior azt mondta, hogy Kroymann ügyesen ráérzett a háború utáni évek Németországának társadalmi hangulatára.

„Senki sem akart náci lenni, és mindenki olyan akart lenni, aki segített [a háború alatt] zsidó szomszédjainak. Valahogy hirtelen mindenki ellenálló lett”

– magyarázta a történész.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hogyan élte túl egy 11 éves kislány Auschwitz poklát?

Amikor a szovjetek bevonultak Auschwitzba ötszáz 15 év alatti gyereket találtak ott. Pesa Balter történetét idézzük fel a tábor felszabadításának évfordulóján.