Madrid szívesen lenne Tel-Aviv testvérvárosa Barcelona helyett

Egy nappal azután, hogy Barcelona polgármestere felfüggesztette az Izraellel fenntartott intézményi kapcsolatokat és a Tel-Aviv városával kötött testvérvárosi kapcsolatot, mivel szerinte rendszeresen megsértették a palesztinok emberi jogait, Madrid polgármestere felajánlotta, hogy felveszi a testvérvárosi partnerséget – számolt be a Times of Israel. 

A baloldali Ada Colau, Barcelona polgármestere szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek címzett levelében indokolta a két mediterrán város közötti testvérvárosi kapcsolat felfüggesztésére vonatkozó, nagyrészt szimbolikus lépését, amelyet a barcelonai palesztinbarát csoportok petíciójában követeltek.

„Úgy döntöttem, hogy ideiglenesen felfüggesztem a kapcsolatokat Izrael Állammal és annak hivatalos intézményeivel, és különösen a Tel-Aviv önkormányzatával kötött testvérvárosi megállapodásokat, amíg az izraeli hatóságok véget nem vetnek a palesztin lakosság emberi jogainak szisztematikus megsértésének” – írta Colau, aki 2015 óta a katalán főváros polgármestere.

Csütörtökön José Luis Martínez-Almeida, Madrid konzervatív polgármestere antiszemitizmussal vádolta Colaut, és twitteren közölte, hogy levelet írt Tel-Aviv polgármesterének, Ron Huldainak, hogy megossza „Madrid elkötelezettségét a demokrácia és a szabadság mellett”.

Martinez-Almeida a közszolgálati műsorszolgáltató Kan által idézett levélben azt írta, hogy egy ilyen lépés „azt üzeni Izrael minden polgárának, hogy Madrid nagyon jól tudja, kivel kell erősíteni és fejleszteni a kapcsolatokat, mégpedig egy olyan demokratikus, törvénytisztelő és jogkövető országgal, mint Izrael Állam”.

Martinez-Almeida bírálta Colau döntését, mondván, hogy annak „jelentős antiszemitizmus-szaga van” – jelentette csütörtökön az El Pais című spanyol napilap.

„Nem osztom ezeket a döntéseket… A baloldal számára a bűnös mindig Izrael”

– mondta a politikus.

Martínez-Almeida azt mondta, „megtiszteltetés lenne testvérvárosi kapcsolatot létesíteni Tel-Avivval”, miközben ő és Ada Colau, Barcelona polgármestere is a nemzetközi kérdésekkel és a beruházásokkal kapcsolatos első helyért verseng a választások évében.

A spanyol jobboldali politikusok egyre igyekeznek diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat építeni ki Izraellel.

Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.