Észtország elkobzott orosz vagyonnal segítené Ukrajnát

Az észt kormány olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely lehetővé tenné, hogy a szankciók által befagyasztott orosz vagyontárgyakat elkobozzák, és a bevételt Ukrajna újjáépítésének támogatására fordítsák – írja a Politico. 

A tallinni kormány az egyik első ilyen jellegű lépésként 20 millió euró értékben akarja felhasználni az Észtországban befagyasztott orosz vagyont, amely a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek tulajdonában van, és reméli, hogy ezzel megnyitja az utat az orosz vagyon szélesebb körű uniós elkobzása előtt.

„A szándékunk valóban az, hogy precedenst teremtsünk, hogy bátorítsunk más országokat, és ami a legfontosabb, hogy egy páneurópai megoldást is ösztönözzünk” – mondta Urmas Reinsalu, az ország külügyminisztere a POLITICO-nak adott interjúban.

A balti országok és Lengyelország vezetői az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóját megelőzően felszólították vezető társaikat, hogy mozdítsák elő az orosz eszközbeszerzéssel kapcsolatos munkát.

A baltiak, Lengyelország és Szlovákia már régóta követelik az orosz vagyonelkobzást, de terveik eddig nem nyerték meg Franciaország, Németország és az Egyesült Államok tetszését, mert a nemzetközi jogban a magán- és köztulajdon jogi védelmet élvez.

„Sikerülni fog, hogy ezt a törvényt minden nemzetközi kötelezettséggel teljes összhangban fogadjuk el” – mondta Reinsalu, hozzátéve, hogy a törvényjavaslat értelmében a kormánynak határozatot kell hoznia az elkobzásról, a vagyontulajdonosnak lehetőséget kell adnia a bírósági felülvizsgálatra, és a nemzetközi és uniós szankciós jogszabályok módosítását is megköveteli – amit az Európai Bizottság is elismer.

Tallinn „heteken belül” bemutatja terveit az EU többi tagállamának – mondta Reinsalu.

Ez az első kísérlet egy uniós ország részéről a vagyonelkobzás jogi útjának kidolgozására. Kanada és maga Ukrajna is tett már hasonló erőfeszítéseket.

A legközelebbi precedens az amerikai kormányzat azon kísérlete, hogy az afgán központi banki eszközöket humanitárius célokra használják Afganisztánban. Tavaly Joe Biden amerikai elnök a Federal Reserve által tartott 7 milliárd dollárnyi afgán devizatartalék felét egy svájci székhelyű vagyonkezelői alapba utalta át, a többit az Egyesült Államokban tartják, és a 2001. szeptember 11-i merényletek áldozatainak kártérítési igényeinek elbírálására várnak.

Zelenszkij három zsidó oligarchától vonja meg ukrán állampolgárságát

Igor Kolomojszkij, Hennagyij Korban és Vadim Rabinovics mind Zelenszkij politikai támogatói, az elnök vélhetően az amerikaiaknak akar gesztust tenni a korrupció ellenes lépésekkel.