Zelenszkij három zsidó oligarchától vonja meg ukrán állampolgárságát

Három befolyásos és prominens ukrajnai zsidótól vonták meg az állampolgárságot, mivel a Volodimir Zelenszkij elnökkel régóta dúló ellentétük az Oroszországgal folytatott háború közepette csúcspontjára ért.

A múlt héten Zelenszkij állítólag lépéseket tett az ország két legismertebb oligarchájának, Igor Kolomojszkijnak és Hennagyij Korbannak, valamint Vadim Rabinovicsnak, az egykori mágnásból lett ellenzéki képviselőnek ukrán állampolgárságának visszavonására.

A három férfi Ukrajna leggazdagabb állampolgárai közé tartozik, a lépés hivatalos oka, hogy külföldi állampolgársággal rendelkeznek – többek között izraelivel.

A kettős állampolgárság Ukrajnában technikailag illegális, de a gyakorlatban széles körben elnézett.

Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy Zelenszkij azért végez tisztogatást az ukrán oligarchák között, hogy bebizonyítsa az Egyesült Államoknak és más nyugati országoknak, hogy Ukrajna nem tolerálja a korrupciót.

A három ukrán zsidó, köztük két olyan, aki nagy szerepet játszott a zsidó infrastrukturális projektek finanszírozásában főleg Dnyipro városában, úgy tűnik, hogy többé nem szívesen látott személy szülőföldjén. Korbantól már meg is tagadták a belépést Ukrajnába egy határátkelőn, és ukrán útlevelét is elkobozták az ukrán jelentések szerint.

Az állampolgárság visszavonása „egy kolosszális intézményi problémát tárt fel, amely tényleg rengeteg embert zavart” – mondta Borisz Filatov, a stratégiai fontosságú Dnyipro város polgármestere, utalva az Ukrajnában élő több százezer kettős állampolgárságú emberre.

Filatov, aki Korban szövetségese, hozzátette, hogy néhány izraeli állampolgárságú dnyiproi zsidó a lépést követően a távozást fontolgatja sőt, egyesek szerint a város zsidóságának mintegy fele már elhagyta a várost a háború kezdete óta.

A kijevi izraeli nagykövetség szerint legalább 8 000 izraeli állampolgárságú ukrán élt Ukrajnában a háború kitörésekor — írja a Jewish Telegraphic Agency.

„Senkinek sincs joga az alkotmányt megsérteni, még akkor sem, ha glória világít a feje körül, és istennek érzi magát” – mondta Zoya Kazanzhi, egy neves ukrán újságíró az NV hírportálnak adott interjújában a hét elején, aki a lépést „politikai bosszúnak” minősítette.

Más vélemények szerint a konfliktus legalább annyira szól a hatalomról, mint az ideológiáról. 2019-es megválasztása óta Zelenszkij folytatta az elődje, Petro Porosenko által megkezdett oligarchaellenes reformot, hogy lazítsa Kolomojszkij hatalmát a gazdaság, a média és más hatalmi központok felett. Ugyanakkor ez a lépés sokakat meglepett, mivel Kolomojszkij Zelenszkij legfőbb támogatói közé tartozott, és csak az elnök 2019-es megválasztása után tért vissza izraeli száműzetéséből.

Zelenszkij megkapta a példás vezetésért járó Churchill-díjat

Az elismerést átadó Boris Johnson szerint Zelenszkij vezetésével Ukrajna meg tudja és meg is fogja nyerni az Oroszország elleni háborút.