A tiltások ellenére is „becsület napi” rendezvényt tarthat a szélsőjobb

„A közterületi megemlékezést idén is futószalagon tiltotta be a rendőrség, ennek ellenére legális keretek között meg fogjuk tartani a becsület napját” – adta hírül a szélsőjobboldali Légió Hungária. A gyülekező szombat délután egy órakor lesz, a pontos helyszínt azonban csak az utolsó pillanatokban teszik közzé – számolt be a Népszava. 

Február 11-e az úgynevezett becsület vagy kitörés napja a szélsőjobboldal számára. Nyilas, neonáci és más szélsőjobboldali szervezetek arra emlékeznek, hogy 1945-ben ezen a napon a budai Várba szorított német katonák és magyar szövetségeseik megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

A szélsőjobboldal „központi megemlékezését” korábban a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szervezte, de ezt a társaságot a vezetőjük, Győrkös István által elkövetett rendőrgyilkosság után a rendőrség felszámolta.

Az MNA szerepét az a Légió Hungária vette át, amit – másokkal együtt – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból távozó Incze Béla alapított.

A rendőrség által megtiltott szombati rendezvények egyikét Lipták Tamás jelentette be Budakeszire, a Magyar Nemzeti Himnusz-szobor előtti térre. Lipták nem csupán azt tagadta, hogy a tervezett gyűlésnek köze lenne a becsület napjához, hanem azt is, hogy ő maga tagja bármifajta szélsőséges nézeteket valló szerveződésnek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Holokauszt megemlékezésnek próbálták álcázni a „becsület napi” rendezvényt

A hatóság azonban résen volt, és rájött, hogy „az adott gyűlés összefüggésbe hozható a »Kitörés napi« megemlékezéssel”.