Holokauszt megemlékezésnek próbálták álcázni a „becsület napi” rendezvényt

Antifasiszta megemlékezésként jelentették be kitörés napi programjukat szélsőjobboldali szervezetek — olvasható a Tett és Védelem Alapítvány honlapján.

Holokauszt megemlékezés leple alatt tartottak volna becsület napi rendezvényt egy szélsőjobboldali csoportosulások, ám a rendőrség első körben elutasította a nácik, újfasiszták és egyéb szélsőjobboldali szervezetek gyűlésének megtartását – olvasható a politikai mémoldalként ismert „Nem kinövöm, hanem ez egy komoly politikai mozgalom” Facebook-oldal bejegyzésében.

„Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostrom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen”

– így hangzik a bejelenteni szándékozott gyűlés hivatalos célja.

A rendőrség határozatából – amelyet a Mérce szemlézett – ugyanakkor kiderül, hogy meglátásuk szerint a bejelentő megpróbálta átverni őket, és

valójában egy szélsőjobboldali esemény számára igyekezett lefoglalni a területet a budai várban a Bécsi kapu tetején,

ahonnan a hagyományosan antifasiszta ellentüntetők „köszöntik” a Kapisztrán térről a Moszkva felé vonuló szélsőjobboldali csoportokat.

Legalábbis „a gyülekezési hatóság megkeresésére a társszerv minősített adatot tartalmazó okiratban olyan tájékoztatást adott, ami azt támasztotta alá, hogy

az adott gyűlés összefüggésbe hozható a »Kitörés napi« megemlékezéssel,

valamint a bejelentő személyével kapcsolatban is bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá” tétel azt jelenti, hogy a bejelentő nem feltétlenül valódi szándékait fedte fel a rendőrség előtt – írja a Mérce.

Ugyanarra a napra és helyszínre még két bejelentés érkezett a rendőrségre. Az egyik Budapest ostromának áldozataira emlékezett volna, a másik pedig a kitörésben elesett „hősökre”.

A hatóság a fentihez hasonlóan mindkét megemlékezést megtiltotta

a Kúria Kgyk.VII.39.086/2022/8. számú határozatára hivatkozva.

A határozat és a rendőrségi indoklások is emlékeztetnek arra, hogy miután a nácik és más szélsőjobboldali elemek tisztában vannak azzal, hogy tilos a náci háborús bűnösöket és a mögöttük álló ideológiát éltetni, igyekeznek bejelentéseik során mást megjelölni gyülekezésük céljából. Saját fórumaikon ugyanakkor egyértelműen és világosan a „Becsület napja” vagy németül „Tag der Ehre” néven hivatkoznak a gyűlésre, utalva arra hogy a kortárs szélsőjobboldali színtéren tisztelettel emlékeznek a kitörés résztvevőire.

A rendőrség betiltott egy Becsület Napjára időzített gyülekezést

A rendőrségben erősen élhetett a gyanú, hogy ez a megmozdulás is hasonló célokat szolgálhat, mint a Legio Hungaria rendezvénye.