Rendkívül ritka aranygyöngyöt találtak Jeruzsálemben

1600 éves aranygyöngyöt találtak a jeruzsálemi Dávid városában, az Emek Curimban működő Templom-hegyi Átszitálási Projekt keretein belül – adta hírül a Zsido.com

A római kor végéről származó, különleges formájú gyöngy a Zarándokok útjának feltárása során kitermelt földből került elő. Az elkészítéséhez alkalmazott különleges technika különösen magas szintű mesterségbeli tudásról tanúskodik: a mester apró gömböcskék tucatjait kapcsolta egybe, és így alkotta meg a gyűrű alakú gyöngyszemet.

A lelet azért is nagyon értékes, mert a régészeti ásatásokról általában elmondható, hogy az aranyból készült leletek viszonylag ritkák. A gyöngy elkészítéséhez szükséges különleges és összetett, feltehetőleg Mezopotámiából származó, rendkívül ősi technika azt eredményezte, hogy az efféle darabok nem terjedtek el széles körben.

A gyöngyöt a 18 éves Hálel Feidman találta, aki polgári szolgálatos fiatalként dolgozik az átszitálási projekten.

„Ráöntöttem a vödör tartalmát a szitára, és elkezdtem átmosni a Dávid városában folyó ásatásról érkezett törmeléket. Hirtelen észrevettem, hogy valami csillog a szita csücskében, valami rendkívüli, amilyet még sosem láttam. Azonnal szóltam a régésznek, aki megállapította, hogy egy aranyból készült gyöngyöt találtam. Mindenki nagyon izgatott volt”

– mesélte.

Dr. Amir Goláni, az izraeli Régészeti Hatóság antik ékszerekkel foglalkozó régésze elmondta:

„Régészként talán egy vagy két alkalommal találtam aranyat. Ha valaki aranyékszert talál, az valami nagyon-nagyon különleges dolog.”

A sértetlen állapotban megőrződött gyöngy Goláni szerint egy több szemből álló nyaklánc vagy karkötő része lehetett.

A Zsido.com cikkének folytatása a rendkívüli leletről itt olvasható.

Holt-tengernél felfedezett érme tanúskodik a rómaiak elleni zsidó felkelésről

Izraeli régészek olyan érméket találtak, amelyeket a római uralom elleni, i. sz. 132-es júdeai zsidó felkelés idején vertek.