Holt-tengernél felfedezett érme tanúskodik a rómaiak elleni zsidó felkelésről

Az érméket a zsidó hatóságok verték a felkelés idején.

Izraeli régészek olyan érméket találtak, amelyeket a római uralom elleni, i. sz. 132-es júdeai zsidó felkelés idején vertek.

A bronzból készült ókori érmét 44 másikkal egyetemben a Nahal Darga természetvédelmi területen a Holt-tenger melletti barlangok feltárása során fedezték fel.

Az érméket a zsidó hatóságok verték a felkelés idején, hogy ezzel is kifejezzék dacolásukat a római uralommal szemben és növeljék a morált

– írta a felfedezésről az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Ősi kínai és indiai textileket találtak az „izraeli selyemúton”

A felfedezésről az Izraeli Régészeti Hatóság számolt be.

Az érme egyik oldalán egy pálma látható, rajta héberül a „Simon” névvel, ami nyilvánvalóan Simon Bar Kohbára, a felkelés zsidó vezetőjére utal. A másik oldal egy szőlőlevelet ábrázol, körülötte a „Izrael szabadságának második éve” felirattal.

A sikertelen felkelés végül a zsidó lakosság tömeges lemészárlásához és rabszolgasorba taszításához, Jeruzsálemből való száműzésükhöz, valamint Júdea átnevezéséhez vezetett (a területet Szíria-Palesztinára keresztelték át).

Joáv Lerer, az ásatás vezetője elmondta, hogy

„elképzelhető, hogy a tulajdonos a háborús fenyegetés miatt elrejtette vagyonát, remélve, hogy egy napon visszatérhet, hogy visszaszerezze tulajdonát”.

Az IAA reményei szerint a folyamatban lévő ásatások során kiderülhet, hogy a Nahal Darga barlangok szolgáltak-e Bar Kokhba főhadiszállásaként a felkelés idején.

Ritkaságszámba menő régészeti leletre bukkantak Izraelben

Izrael tengerpartjainál az utóbbi években többször is szenzációs leleteket találtak.