Együttes kormányülést tart idén a román és az izraeli kabinet

A két ország „stratégiai jellegű partnerségének elmélyítéséről” és az idénre tervezett együttes kormányülésről egyeztetett telefonon Bogdan Aurescu kedd este Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel — értesült a Maszol.ro erdélyi hírportál.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint az izraeli diplomácia vezetője elismerően nyilatkozott a szerinte rendkívül szoros kétoldalú kapcsolatokról, és köszönetet mondott a Románia által folyamatosan tanúsított szolidaritásért, legutóbb a január 27-i jeruzsálemi támadás elítélésekor.

Bogdan Aurescu miniszter elmondta, hogy a 2023-ra tervezett harmadik együttes kormányülés a kétoldalú kapcsolatok mérföldköve lesz, különösen annak fényében, hogy idén ünneplik a román–izraeli diplomáciai kapcsolatok 75 éves fennállását. A román külügyminiszter megköszönte Izraelnek, hogy támogatja Románia schengeni csatlakozását, Eli Cohen pedig arról biztosította tárgyalópartnerét, hogy Tel-Aviv továbbra is aktívan fogja támogatni a román félnek ezt a célkitűzését.

A két miniszter megvitatta az Ukrajna elleni orosz háború összetett következményeit is, az izraeli diplomácia vezetője pedig méltatta Románia regionális szintű erőfeszítéseit, különösen az ukrajnai menekülthullám kezelése terén.

Románia törvényben garantálja a kóser vágáshoz való jogot

Magyarország is egyértelműen kiáll a rituális vágás engedélyezése mellett, mely az Alaptörvényben foglalt vallásszabadsághoz fűződő jog.