92 éves holokauszt-túlélő lesz a Second Gentleman vendége Biden évértékelőjén

Doug Emhoff, Kamala Harris alelnök zsidó származású férje a holokausztra való emlékezés témáját kibővítve egy washingtoni túlélőt hívott meg, aki vendége lesz Joe Biden elnök kedd esti, az Unió helyzetéről szóló (a hagyományosan évente, az alsó és a felsőház részvételével megtartott State of the Union egyfajta elnöki évértékelő — a szerk.) beszédének.

Ruth Cohen, aki több koncentrációs tábort, köztük Auschwitzot is túlélte, Emhoff vendége lesz Washingtonban. Kamal Harris alelnök férje tavaly találkozott először Cohennel a Nemzetközi Holokauszt Emléknap előtt – olvasható a Fehér Ház sajtóközleményében.

Idén Emhoff a január 27-én tartott Nemzetközi Holokauszt Emléknapon Auschwitzban járt Deborah Lipstadtdal, az antiszemitizmus-ügyi amerikai különmegbízottal. A hatnapos utazás középpontjában az antiszemitizmus és az európai zsidó élet állt.

Cohen eközben a múlt héten Egyiptomba utazott, hogy beszédet mondjon az ország második alkalommal megrendezett nemzetközi holokauszt-emléknapján. Az 1930-ban az akkori Csehszlovákiában született Cohen alig múlt 14 éves, amikor családját Auschwitzba deportálták; édesanyját, testvérét és unokatestvéreit megölték, de ő, apja és nővére túlélte – olvasható az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum honlapján található életrajzában, ahol hosszú ideje önkéntes munkát végez.

Emhoff a holokausztra való emlékezés középpontjába állította a holokausztra való emlékezést, mióta Biden és Harris 2021-ben beiktatták.

Tavaly bejárta a Los Angeles-i Shoah Alapítványt, és ott megismerte egy holokauszt-túlélő mesterséges intelligenciával készült változatát, amelyet a szervezet azért fejlesztett ki, hogy az a bevett gyakorlat, hogy a túlélők beszéljenek élményeikről, túlélhessék magukat a túlélőket.

Kamala Harris férje az antiszemitizmus növekedéséről tárgyal zsidó vezetőkkel

Doug Emhoff szerint az elmúlt hetekben megnőtt antiszemita incidensek és főként a közbeszédben megnövekedett verbális antiszemitizmus miatt van szükség az új munkacsoportra.