11 ezer felett a törökországi-szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma elérte a 8 754-et. A szíriai 2 470 ismert halálos áldozattal együtt a hivatalos halálos áldozatok száma 11 224-re emelkedett.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a végső áldozatok száma akár 20 ezerre is emelkedhet.

Egy hasonló méretű földrengés 1999-ben legalább 17 000 ember halálát okozta a térségben.

A Reuters jelentése szerint Erdoğan a földrengés epicentrumához közeli Kahramanmaraş tartományban újságíróknak nyilatkozva – a háttérben állandó mentőautó-szirénázással – elmondta, hogy az utakkal és a repülőterekkel gondok voltak, de napról napra minden javulni fog.

Azt is mondta, hogy a polgároknak csak a hatóságok kommunikációjára kell figyelniük, és figyelmen kívül kell hagyniuk a „provokátorokat”, mivel emberek ezrei panaszkodnak a források hiányára és a tisztviselők lassú reagálására.

A török rendőrség több embert őrizetbe vett a földrengéssel kapcsolatos közösségi médiás bejegyzéseik miatt.

Miközben Törökország a régiót hétfőn sújtó halálos földrengések következményeivel foglalkozik, egy másik potenciális veszély is fenyegetőzik az ország előtt: a földrengésnek a török-szíriai határra gyakorolt hatása által jelentett biztonsági fenyegetés.

„Törökország és szövetségesei teljes mértékben arra összpontosítanak, hogyan reagáljanak a pusztító földrengésre és annak következményeire” – mondta Dr. Hamoon Khelghat-Doost, a brit Lincoln Egyetem és az isztambuli Üsküdar Egyetem politológus professzora a The Media Line-nak adott interjújában.

Az, hogy Törökország kizárólag a földrengésre való reagálásra összpontosít, kedvező körülményeket teremthet a határon áthatolni próbáló terrorszervezetek számára.

Videón ahogy az izraeli hadsereg a törökországi romok közül ment ki egy túlélőt

23 éves nőt szabadított ki a törökországi földrengésben romba dőlt épületek alól az izraeli hadsereg mentőosztaga.