Neonáci merénylők ellen emeltek vádat Amerikában

Az FBI szerint Sarah Beth Clendaniel a hírhedt Atomwaffen csoport alapítója, Brandon Russell vezetésével fegyverek beszerzését és öt Baltimore környéki elektromos alállomás megtámadását tervezte.

Az FBI közölte, hogy Brandon Russellt, aki 2015-ben segített megalapítani az Atomwaffent, Floridában tartóztatták le, miután négy évet töltött börtönben bombakészítő anyagok birtoklása miatt.

A nőt, Sarah Beth Clendanielt Marylandben tartóztatták le, ahol szintén ült már börtönben fegyveres rablásért.

Russell vezetésével Clendaniel azt tervezte, hogy fegyvert szerez, és megtámad öt elektromos alállomást a marylandi Baltimore környékén – közölte az FBI.

„Sara Beth Clendaniel és Brandon Russell összeesküdtek, hogy maximális kárt okozzanak az elektromos hálózatnak, amely kritikus infrastruktúránk kulcsfontosságú eleme”

– mondta Thomas Sobocinski, az FBI baltimore-i kirendeltségének különleges ügynöke.

„Russell adott utasításokat és helymeghatározási információkat. Az áramátalakítók megtámadását a legnagyobb dolognak nevezte, amit valaki tehet”

– mondta egy sajtótájékoztatón.

Clendaniels azt mondta, hogy ezzel „valószínűleg végleg teljesen lerombolná ezt a várost”

– olvasható a szövetségi bíróságon benyújtott vádiratban.

A letartóztatás az ország különböző részein lévő elektromos alállomások elleni támadássorozatot követi, amelyet feltehetően fehér fajgyűlölők követtek el, akiknek célja a zavargások szítása volt.

KK Berd3 🇺🇸 on Twitter: „Looks like this Sarah Beth Clendaniel who plotted to attack energy substations is also a machete wielding lunatic career criminal. https://t.co/Mp9DlhrL8I pic.twitter.com/g3qShfY4vU / Twitter”

Looks like this Sarah Beth Clendaniel who plotted to attack energy substations is also a machete wielding lunatic career criminal. https://t.co/Mp9DlhrL8I pic.twitter.com/g3qShfY4vU

Január elején Washington államban két férfit tartóztattak le, miután négy alállomás ellen nagy teljesítményű fegyverekkel elkövetett támadások következtében karácsonykor mintegy 15 500 otthon és vállalkozás áramellátása szűnt meg.

December elején az észak-karolinai Moore megyében 45 000 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül, miután valaki nagy teljesítményű puskával megrongált két elektromos alállomást.

Január 17-én egy másik észak-karolinai áramszolgáltató létesítményt rongáltak meg lövéssel.

Ezekben az esetekben nem tartóztattak le gyanúsítottakat.

2022 februárjában három neonáci kötődésű férfi bűnösnek vallotta magát az ohiói Columbusban abban, hogy puskák és robbanóanyagok felhasználásával terveztek kárt okozni különböző helyszíneken az energetikai infrastruktúrában.

2021-ben Észak-Karolinában öt, állítólag fehér fajgyűlölő nézeteket valló férfi ellen emeltek vádat hasonló támadások tervezése miatt.

Clendaniels és Russell a börtönben töltött idő alatt ismerkedett meg az interneten, és a jelek szerint közel kerültek egymáshoz.

Elmondta neki, hogy potenciálisan halálos vesebetegsége van, és „megbeszélték, hogy közös gyerekeik lesznek”, és beszéltek a „hadviselésről” – áll a vádiratban.

De nem volt bizonyíték arra, hogy személyesen is találkoztak volna.

A hétfői vádirat az Atomwaffent „erőszakos szélsőséges csoportként” írta le, amely faji kisebbségeket, a zsidó közösséget, az LMBTQ közösséget, a kormányt és kritikus infrastruktúrát vett célba.

Az elmúlt években a csoport a nevét „Nemzeti Szocialista Rendre” változtatta – áll a beadványban.

Lefejezték az Atomwaffen neonáci csoportot, 7 év börtönt kapott a vezetőjük

A 2016-ban alakult neonáci csoportot, már több gyilkossággal, valamint számos antiszemita akcióval hoztak összefüggésbe.