Hová tűnt már megint Kim Dzsongun?

Kim Dzsongun 35 napja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, mielőtt a héten Phenjanban várhatóan tömeges parádét tartanak az észak-koreai hadsereg 75. évfordulójának megünneplésére.

A vezető vasárnap kihagyta a Politbüro ülését, amelyen az ország akut mezőgazdasági válságáról tárgyalt – jelentette az NK News, megjegyezve, hogy ez volt mindössze a harmadik alkalom, hogy így tett.

Az észak-koreai vezető 35 napos szünete a nyilvánosságtól való távolmaradással egybeesik egy másik, 2021 végén tartott hosszabb távollétével – írta a szöuli székhelyű honlap.

Kim azonban várhatóan továbbra is részt vesz az e heti katonai parádén, amelyet már kedd este megtarthatnak.

A Koreai Néphadsereg megalakulásának esetleges megünneplésére való előkészületek január óta folynak fagyos körülmények között a Mirim parádé gyakorlóterén, annak ellenére, hogy a fővárosban, Phenjanban hirtelen ötnapos zárlatot rendeltek el – derül ki a 38 North nevű amerikai megfigyelőoldal által elemzett műholdképekből.

A hétvégén videók láttak napvilágot, amelyeken katonai repülőgépek alakzatban repülnek éjszaka, alacsony magasságban Phenjan központja felett, a Kim Il Szung tér irányába, ahol Észak-Korea legtöbb jelentős nyilvános rendezvényét tartják.

Az NK News birtokába jutott fotók szerint orvosi maszkot viselő polgárok sokaságát is látták a téren összegyűlve, több nagy, fekete drapériával letakart építmény mellett.

Észak-Korea, amely a múltban nagy felhajtással közvetített tömeges felvonulásokat a televízióban, hogy bemutassa legújabb fegyvereit, az utóbbi időben számos nyilvános ünnepségét a sötétség leple alatt tartotta.

A tervezett látványosság pompája és pompája annak ellenére történt, hogy a jelentések szerint súlyos élelmiszerhiány van az államban.

(The Telegraph)

Ki vezeti majd Észak-Koreát, ha Kim Dzsongun meghal?

A mindössze 36 éves észak-koreai diktátorról a japán sajtó állítja, agyhalál közeli kómában fekszik egy orvosi beavatkozás után.