Világörökségi védelmet kapott a jiddis és az askenázi kultúra szülőhelye

Németországban ünnepélyes keretek között megünnepelték az első német-zsidó helyszíneket, amelyek megkapták az UNESCO világörökségi címét.

A Rajna folyó völgyének felső részén található helyszínek az askenázi kultúra kiindulópontjaként ismertek, és ahol a jiddis nyelv több mint 1000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Az UNESCO, az ENSZ oktatási és kulturális szervezete 2021 júliusában ismerte el őket, de a koronavírus-járvány miatt Németországban késett az elismerés megünneplése.

Az UNESCO elismerte a speyeri zsidó udvart, a Speyer városában található zsinagóga- és jesivaegyüttest; a wormsi zsinagógakomplexumot; a wormsi régi zsidó temetőt, Európa legrégebbi ismert in situ zsidó temetőjét; valamint a mainzi régi zsidó temetőt.

„Az egyedülálló közösségi központok és temetők maradandó hatást gyakoroltak az askenáz kultúrára, közvetlenül és kézzelfoghatóan kapcsolódnak a korai askenáz tudósok kreatív teljesítményeihez”

– magyarázza az UNESCO listája.

Frank Walter-Steinmeier elnök szerdán meglátogatott egy mainzi zsinagógát.

„2021. július 27. előtt 49 világörökségi helyszín volt hazánkban, a római kori Triertől a régi hanzavárosokig, Stralsundig és Wismarig, az aacheni dómtól az Eisenach melletti Wartburg váráig. A lista tükrözte a kultúra és a természet sokszínűségét, de volt egy nagy hiányossága: nem voltak benne zsidó kulturális emlékek”

– mondta Steinmeier beszédében.

German Consulate San Francisco on Twitter: „In 2021 @UNESCO @UNESCOWelterbe declared the medieval Jewish buildings and cemeteries in Speyer, Worms and Mainz as world heritage. Yesterday, UNESCO DG @AAzoulay handed over the World Heritage certificate of the sites to German President Frank-Walter Steinmeier. @AJCGlobal pic.twitter.com/Jufd9eNY3d / Twitter”

In 2021 @UNESCO @UNESCOWelterbe declared the medieval Jewish buildings and cemeteries in Speyer, Worms and Mainz as world heritage. Yesterday, UNESCO DG @AAzoulay handed over the World Heritage certificate of the sites to German President Frank-Walter Steinmeier. @AJCGlobal pic.twitter.com/Jufd9eNY3d

Az ünnepségen Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója is részt vett. Azoulay, aki francia zsidó, Andre Azoulay marokkói származású zsidó bankár lánya, aki jelenleg VI. Mohamed marokkói király tanácsadója.

Steinmeier hangsúlyozta, hogy a helyszínek tanúskodnak arról, hogy

a németországi zsidó történelem – a jó és a rossz oldala egyaránt – messze túlmutat a holokauszton.

Speyer, Mainz és Worms városai a keresztes háborúk és a 14. századi bubópestisjárvány idején nagyszabású zsidó mészárlások helyszínei voltak, de itt éltek az európai zsidóság legnagyobb vezetői is, például a híres Tóra-kommentátor, Rászi.

„Évszázadokon át a németországi zsidókat idegeneknek, másoknak tekintették. Többször megalázták, kirekesztették, megfosztották őket jogaiktól, üldözték, meggyilkolták őket – még mielőtt a nemzetiszocialisták és készséges végrehajtóik szinte teljesen kiirtották volna a zsidó életet Németországban és Európában”

– mondta Steinmeier.

„A speyeri, wormsi és mainzi emlékművek és sírkövek a zsidók hazánkban való mély gyökereiről, kultúrájuk virágzásáról, önérvényesítésükről és emancipációjukról, a keresztény többséggel való békés együttélés idejéről mesélnek.”

Jogerősen helyén maradhat a „zsidó disznó” Németországban

A német legfelsőbb bíróság szerint „nem képez az eltávolítást szükségessé tévő szabályszegést”.