A kapcsolatok normalizálásáról tárgyalt Szudánban az izraeli külügyminiszter

A Szudán és Izrael közötti kapcsolatok normalizálására irányuló diplomáciai megállapodás megkötésének, valamint katonai és biztonsági kérdések egyeztetésének szándékával az afrikai ország fővárosában, Kartúmban tett látogatást Eli Kohen izraeli külügyminiszter – közölte a szudáni külügyminisztérium és a Reuters hírügynökségnek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó források.

Az izraeli külügyminisztérium egyelőre annyit közölt, hogy a tárcavezető csütörtök este, visszatérése után sajtótájékoztatón számol be a „történelmi léptékű állami látogatásról”, amely egy kölcsönös látogatássorozat részét képezi.

Az izraeli diplomácia jelenlegi irányítója nem először járt Szudánban: legutóbb hírszerzési miniszterként tárgyalt Kartúmban 2021-ben, azután, hogy az afrikai ország csatlakozott az úgynevezett Ábrahám Egyezményhez.

Az Egyesült Államok közvetítésével, Donald Trump volt amerikai elnök hivatali idejében létrejött diplomáciai megállapodás-sorozat keretében több arab állam – az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Marokkó után Szudán is – beleegyezett abba, hogy rendezik kapcsolataikat Izraellel.

A diplomáciai kapcsolatfelvétel Izraellel a 2021. októberében puccsal hatalomra került szudáni hadsereghez fűződik.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a junta vezetője a puccs után őrizetbe vetette a polgári kormányzati vezetőket, menesztette az átmeneti kormányt, és szükségállapotot vezetett be. Mindezek miatt heves bírálatok érték a nemzetközi közösség részéről, amely a segélyek újbóli finanszírozásának feltételéül szabta, hogy polgári kormánynak adja vissza a hatalmat.

A szudáni civil csoportok szerint bármiféle megállapodást csak a jövőben megalakuló átmeneti parlament ratifikálhat.

Akkor most kire hallgatnak az arabok, ha Izraelről van szó?

A békés együttélés támogatásának jelei időnként jelentkeznek. Ám több mozzanat is arra emlékeztet, hogy a teljes elfogadás még nincs meg az arab világ részéről.