Akkor most kire hallgatnak az arabok, ha Izraelről van szó?

A békés együttélés támogatásának jelei időnként jelentkeznek. Ám több mozzanat is arra emlékeztet, hogy a teljes elfogadás még nincs meg az arab világ részéről – véli Jonathan S. Tobin.

A két dolog közül melyik a fontosabb, ha az arabok elfogadására vagyunk kíváncsiak Izraelt illetően? – teszi fel a kérdést Jonathan S. Tobin a Jewish News Syndicate oldalán, ahol így folytatja:

„Az, amikor egy szaúdi közösségi média influenszer vírusszerű gyorsasággal terjedő videót készít, amiben az izraeli himnuszt, a Hatikvát játssza hangszerén? Vagy ez az egyiptomi ENSZ-nagykövet hét elején elmondott beszéde, amelyben elítélte a zsidó államot, és palesztin ’mártírokról’ beszélt?”

Tobin szerint ugyan jó lenne azt gondolni, hogy az előbbi mérvadó, ám Oszama Abdel Khale egyiptomi nagykövet beszéde ismét azt mutatja, hogy kairói kormány attól tart, hogy az arab világ legnépesebb országában a közvéleményt még mindig túlságosan átitatja a zsidógyűlölet ahhoz, hogy nyilvánosan kiálljon szomszédja mellett.

„Úgy tűnt, az Ábrahám-egyezmények azt demonstrálják, hogy az arab és az iszlám világban változás van folyamatban”

– emlékeztet Tobin a 2020-as folyamatokra, amiben négy ország – Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán – mutatott közeledést Izrael felé.

Voltak más olyan lépések is, amik sokakban reményt szültek. Ilyen volt a szaúdiak döntése, amivel hozzájárultak, hogy izraeli repülőgépek átrepüljenek a légterükön, vagy egy imámcsoport auschwitzi látogatása – egy magas rangú szaúdi pap vezetésével – 2020-ban. Ezeket mégis moderált és reális várakozásokkal kell figyelni, véli Tobin.

Mint írja: az anticionista narratíva továbbra is része a nemzetközi „emberi jogi” mozgalom és főbb szervei, például az Amnesty International, a Human Rights Watch és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa katekizmusának.

„Az arab világ népi kultúrája még mindig ellenséges Izraellel és a zsidókkal szemben. Semmi jele annak, hogy támadna egy népszerű hullám, ami szövetséget vagy szorosabb kapcsolatokat támogatna.”

Tobin úgy véli, hogy az az optimista elképzelés, hogy minden akadály leomlik Izrael és az arab és muszlim világ között, legjobb esetben is korai még.

„A zsidógyűlölet még mindig sokkal népszerűbb, mint Izrael elfogadása”.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.