Félmillió orosz katona is lehet az ukrán határon

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború első évfordulójára.

Reznyikov megjegyezte, hogy Oroszország tavaly szeptemberben 300 ezer sorozott katonát mozgósított, de a határon összevont csapatok létszámáról készült becslések szerint akár félmillió katonát is harcba hívhatnak.

„Nem becsüljük alá az ellenséget” – mondta Reznyikov a francia médiának.

„Hivatalosan 300 ezret jelentettek be, de amikor látjuk a csapatokat a határokon, a mi becsléseink szerint sokkal többről van szó”.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz erők azért próbálnak előretörni, hogy a háború első évfordulójáig megmutassák, hogy milyen előrehaladást értek el, majd hozzátette, hogy a helyzet szörnyű Donyeck tartományban.

„Határozott növekedést észleltünk a megszállók támadó hadműveleteiben az országunk keleti részén lévő fronton. A helyzet egyre keményebbé vált”

– mondta Zelenszkij egy videóbeszédben.

Reznyikov szerint a közelgő offenzíva, amely előrejelzések szerint a háború eddigi legélesebb lehet, valószínűleg Ukrajna keleti és déli részére összpontosul majd.

A múlt héten Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország támadási hullámot készít elő a februári invázió évfordulójára, és azt sugallta, hogy Oroszország megpróbál majd mélyebben behatolni Ukrajnába, a Donbászon túlra, amelyet Putyin elnök régóta jogosan Oroszországhoz tartozónak ítél, az ott élő orosz nemzetiségűek nagy száma miatt.

Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója azt állította, hogy az orosz erők kiutasítják a frontvonal orosz kézben lévő részeinek közelében élő lakosokat, hogy megakadályozzák őket abban, hogy az ukrán tüzérségi megfigyelőknek elárulják az orosz csapatok állomásoztatását.

„Orosz csapatok áthelyezése folyik a régióba, és határozottan készülnek valamire a keleti fronton februárban”

– mondta Haidai.

Az ukrán védelmi miniszter Franciaországban járt, hogy találkozzon Macron elnökkel és véglegesítse a légvédelmi radarok beszerzését. Emellett intenzív nyomást gyakorol más európai nemzetekre is, hogy a már megígért (de március végéig nem szállított) harckocsik mellett F-16-os vadászgépeket is biztosítsanak országának.

„Elmondjuk partnereinknek, hogy nekünk is minél hamarabb készen kell állnunk” – mondta Reznyikov a francia médiának. „Ezért van szükségünk fegyverekre az ellenség megfékezéséhez”.

A nagy harckocsi huzavona

A háború első 11 hónapja alatt Ukrajna nyugati támogatói makacs következetességgel utasították el az összes kérelmet, kívánalmat, követelést modern nyugati tankok átadására.