Beszállhat az amerikai elnökségért folyó versenybe Nikki Haley

Egy Haley terveit ismerő személy megerősítette, hogy a volt dél-karolinai kormányzó február 15-én Charlestonban tett bejelentéssel száll versenybe.

Az 51 éves Haley a második nagy ismertséggel bíró jelölt lesz a versenyben Donald Trump volt elnök után, aki novemberben indította el visszatérési kampányát.

Haley várható bejelentése fordulatot jelent: Haley 2021-ben kijelentette, hogy nem indul az elnökválasztáson, ha Trump is indulna, azonban a hónap elején a Fox Newsnak adott interjújában jelezte tervei megváltozását:

„A feladat mindannyiunknál fontosabb. És amikor Amerika jövőjét nézzük, úgy gondolom, hogy itt az ideje az új generációváltásnak. Nem hiszem, hogy 80 évesnek kell lenni ahhoz, hogy vezető szerepet töltsünk be Washingtonban”.

Trump máris elkezdte a váltást szépíteni, a hétvégén újságíróknak rámutatott, hogy korábban azt mondta, hogy át fogja adni neki a helyét.

Haleyt, akinek szülei indiai bevándorlók voltak, már régóta esélyes elnökjelöltként tartják számon. Miután a dél-karolinai törvényhozásban szolgált, Haley 2010-ben nyerte el a kormányzói posztot. Az előválasztás során olyan személyek támogatták, mint Jenny Sanford, Dél-Karolina korábbi first ladyje és Sarah Palin, Alaszka korábbi kormányzója.

Haley hat évet töltött kormányzóként. Trump 2017-ben őt választotta ENSZ nagykövetnek.

Miután két évet töltött a hivatalban, politikai nonprofit szervezetet indított, amely politikájának népszerűsítését szolgálta, később pedig politikai akcióbizottságot, amely lehetővé tette számára, hogy támogassa az általa támogatott jelölteket.

A Stand for America nevű politikai lobbicsoport segített finanszírozni Haley utazásait is a korai szavazó államokba, például Iowába és New Hampshire-be, ahol helyi jelöltek mellett kampányolt.

Haley döntése, miszerint szülőföldjén, Dél-Karolinában indítja el kampányát, rávilágít arra, hogy ez az állam mennyire kritikus az ő – és több más jelölt – esélyei szempontjából.

Haley-nek egy másik hazai jelölt, Tim Scott szenátor vetélytársa lehet, aki szintén fontolgatja a jelöltséget. Haley 2012-ben nevezte ki Scottot a szenátusba. Azóta két teljes ciklusra nyert választást.

Úgy tűnik, Trump is az államra összpontosít, mivel a hétvégén az egyesült államokbeli Columbiában jelent meg. A volt elnök Lindsey Graham szenátor és Henry McMaster támogatását is megkapta, akik mindketten régi szövetségesek.

Trump 2016-ban megnyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást – egy olyan versenyt, amelyen a Haley által támogatott jelölt, Marco Rubio floridai szenátorral szemben győzött.

Haley tavaly egy dél-karolinai kongresszusi előválasztási verseny során nézett farkasszemet Trumppal, amikor Haley politikai erejét a republikánus képviselő Nancy Mace mögé állította, aki a Trump által támogatott Katie Arrington előválasztási kihívójával nézett szembe. Mace végül fölényesen megnyerte az előválasztást a Charleston környéki képviselői székért.

„Ha nem vallunk kudarcot Afganisztánban, soha nem lett volna háború Ukrajnában”

Trump egykori ENSZ-nagykövete egy keresztény cionista konferencián mondott beszédet, amelyben utalt arra, hogy indul az elnökválasztáson.