113 éves ukrán zsinagógát rongált meg egy orosz lövedék

Orosz lövedék csapódott be tegnap egy 113 éves zsinagógába a kelet-ukrajnai Huliaipole városában, megrongálva az épületet – jelentette a helyi média.

A város történelmi társasága által megosztott, a károkról készült fényképen egy nagy lyuk látható az épület egyik falán.

„A várost továbbra is folyamatosan támadják, történelmi részének pusztulása katasztrofális”

– áll a csoport közleményében.

Ukrajna egyik főrabbija, Moshe Asman dühösen ítélte el a zsinagógát ért csapást.

„Egy normális világban el kellene fogadni, hogy a szent helyekre nem szabadna belépni, de az oroszok még ezt a megállapodást is megszegték. Elvárom a világ vezetőitől, hogy hevesen elítéljék ezt a bűncselekményt”

– áll a nyilatkozatában.

Az Ukrajnából Izraelbe alijázott Zeév Elkin parlamenti képviselő szintén elítéli a csapást, megjegyezve, hogy családja eredetileg Huliaipole-ból származik, és a zsinagógában imádkozott.

„Milyen szomorú és dühítő. A szent helyeket és imaházakat érő támadások, akkor is ha háború dúl, olyan események, amelyet egyértelműen el kell ítélni, és követelni kell, hogy ez ne forduljon elő többé”

– írja Elkin egy tweetben.

A nagy harckocsi huzavona

A háború első 11 hónapja alatt Ukrajna nyugati támogatói makacs következetességgel utasították el az összes kérelmet, kívánalmat, követelést modern nyugati tankok átadására.