Oroszország burkolt fenyegetést küldött Izraelnek és az Egyesült Államoknak

Oroszország burkolt fenyegetést intézett Izrael és az Egyesült Államok ellen hétfőn, amikor elítélte a hétvégi iráni katonai létesítmény elleni támadást, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyalt Jeruzsálemben – számolt be róla a The Jerusalem Post.

A Pentagon sajtótitkára Patrick Ryder közölte, hogy a hétvégén Iszfahánban történt támadásban nem vettek részt amerikai katonai erők. Izrael, ahogyan az ilyen támadások esetében szokás, sem nem tagadta, sem nem erősítette meg részvételét.

A Wall Street Journal és a The New York Times azonban azt állította, hogy Izrael áll a támadás mögött. A feltételezések szerint a létesítmény vagy az iráni atomprogramhoz, vagy olyan rakéták ás drónok gyártásához kapcsolódott, amelyeket Moszkvának szállíthattak volna az Ukrajna elleni háborúhoz.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közölte: „Határozottan elítélünk minden olyan provokatív törekvést, amely alkalmas arra, hogy a feszültségek ellenőrizetlen eszkalálódását idézze elő egy olyan térségben, amely messze van attól, hogy békés legyen, ahogyan van” – olvasható a TASZSZ hírügynökség által közzétett nyilatkozatban.

„Az ilyen romboló akciók beláthatatlan következményekkel járhatnak a közel-keleti békére és stabilitásra nézve”

– áll a közleményben. „Ezt meg kell érteniük a pimasz rajtaütés szervezőinek, támogatóiknak és azoknak, akik kárörvendve, Irán meggyengítésének hiábavaló reményébe kapaszkodva az ügyön kárörvendeznek”.

WSJ: Izrael és a Moszad áll az iráni dróncsapások mögött

A The Jerusalem Post hírszerzési forrásai szerint óriási siker volt az iszlamista rezsim katonai létesítménye ellen végrehajtott támadás.