Tórát akartak égetni Izrael stockholmi nagykövetsége előtt

Az izraeli külügyminisztérium jelentette be, hogy meg tudtak akadályozni egy, a stockholmi izraeli nagykövetség elé tervezett tüntetést, amelyen egy Tóra-tekercs elégetését tervezték.

A The Jerusalem Postnak adott interjújában egy svéd-izraeli rabbi elmondta, hogy valójában a helyi svéd muszlim közösség vezetése segített meggyőzni a szervezőt a provokatív akció lemondásáról.

A svéd média szerint egy Svédországban élő egyiptomi író nemrégiben nyújtott be kérelmet a helyi rendőrséghez a demonstrációra vonatkozóan.

Miután az izraeli rádióban megjelent a tervezett demonstráció híre, a külügyminisztérium közleményben tudatta: „Azonnal és határozottan cselekedtünk, hogy megakadályozzuk a megdöbbentő és megalázó eseményt”.

A beszámolók szerint a stockholmi rendőrség valójában engedélyezni akarta a tüntetést, mivel az a véleménynyilvánítás szabadságának minősül. Ráadásul egy héttel korábban hasonló tüntetésre került sor, a török nagykövetség előtt, ahol egy Koránt égettek el.

„A Tóra-tekercs elégetését a svédországi muszlim közösség vezetésének köszönhetően sikerült megakadályozni”

– mondta Moshe David HaCohen rabbi a Postnak. HaCohen társalapítója és projektigazgatója az Amanah nevű svéd szervezetnek, amely a vallási kisebbségek, főként a muszlimok és a zsidók közötti párbeszédet és kapcsolatokat segíti elő. HaCohen korábban a dél-svédországi Malmö zsidó közösségének rabbija volt, jelenleg Izraelben él, de rendszeresen látogat Svédországba.

HaCohen kifejtette, hogy „amikor eljutottunk oda, hogy Svédország ragaszkodott a véleménynyilvánítás szabadságához [a Tóra-tekercs tervezett demonstrációja előtt], azok, akik a színfalak mögött dolgoztak – a stockholmi muszlim közösség emberei és az Amanah szervezethez kapcsolódó muszlim vezetők – megkeresték az egyiptomi írót”.

Hozzátette, hogy a svédországi török nagykövetség előtti Korán-könyvek elégetése után „a zsidó közösségek az Amanah-val együttműködve nyilatkozatot adtak ki az összes zsidó közösség nevében a muszlim közösség támogatására. Nyilatkozatot adtunk ki, amelyben határozottan elítéltük a Korán elégetését, és követeltük a törvények megváltoztatását, a szólásszabadság törvényeinek korlátozásával”.

Fizetett provokáció: oroszbarát újságíró pénzelte a svédországi Korán-égetést

A török nagykövetség előtti akcióval akarják a svéd NATO-tagságot elszabotálni.

A közös nyilatkozatban a svédországi zsidó közösségek és az Amanah kijelentették, hogy „mélységes aggodalommal tapasztaljuk, hogy ismét tanúi vagyunk az iszlámellenes gyűlöletnyilvánításoknak Svédország utcáin. A rasszisták és szélsőségesek ismét visszaélhetnek a demokráciával és a szólásszabadsággal, hogy a Korán elégetésével normalizálják a gyűlöletet az egyik svédországi vallási kisebbség ellen”.

„Tragikus európai történelmünk megtanított minket arra, hogy a könyvégetések gyakran jelzik a társadalomban egy csoporttal szembeni gyűlölet normalizálódásának kezdetét”

– áll a közleményben.

Zárásként azt mondták, hogy „támogatásukat kívánják kifejezni a svéd muszlim közösségnek, és egyértelműen kijelentik, hogy az előítélet és a gyűlölet minden cselekedete és jele elfogadhatatlan”.

A svéd DN hírügynökség szerint az egyiptomi író egy 34 éves férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. A DN-nek a férfi elmondta, hogy az Iszlám Liga képviselői a stockholmi mecsetben azt tanácsolták neki, hogy ne hajtsa végre tervét, mivel „ők [az Iszlám Liga] azt mondják, hogy ez ellenkezik az iszlámmal, és nem képviselném a muszlimokat, ha elégetném a Tóra egy példányát az izraeli nagykövetség előtt”.

A svéd média szerint a 34 éves egyiptomi író rendőrségi engedélykérelmet nyújtott be, hogy január 28-án, szombaton 13 órakor megtarthassa tüntetését, a DN-nek csütörtök délután mégis azt mondta, hogy úgy döntött, elhalasztja tervezett akcióját „néhány héttel”. A beszámoló szerint megkereste őt Ulf Kristersson miniszterelnök is, aki arra kérte, hogy „vegyen vissza a tempóból”. HaCohen rabbi szerint az Amanah közvetítésével újabb megbeszélésre került sor a szerzővel és a muszlim vezetéssel, amelyen a férfi úgy döntött, hogy teljesen lemond a Tóra-égetésről.

Kirúgták a zsidó idegsebészt, amiért jelezte, hogy antiszemita támadások érik

Hatalmas botrány a világhírű svédországi Karolinska Kórházban.