Izraelt okítja Brüsszel és Moszkva a palesztin terrortámadás után

Izraelnek csak a végső, az élet védelme érdekében feltétlenül szükséges esetben szabad halált okozó erőszakot alkalmaznia – hívta fel a figyelmet Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton közzétett sajtóközleményében.

Borrel hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai.

„Az EU-t komolyan aggasztja az Izraelben és a megszállt palesztin területeken kialakult, fokozottan feszült helyzet. Felszólítjuk mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítése és a biztonsági koordináció újraindítása érdekében, ami elengedhetetlen a további erőszakos cselekmények megelőzéséhez” – húzta alá Borrell.

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy „megdöbbenéssel értesült” arról a pénteki palesztin terrorakcióról, amelyben egy jeruzsálemi zsinagógánál nyolcan meghaltak és többen megsebesültek.

Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket „az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket.”

„Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében.

Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra”

– tette hozzá a főképviselő.

Terror Jeruzsálemben: vérfürdőt rendezett egy palesztin terrorista, sok halott

A palesztinok édességosztással és tűzijátékkal ünnepelték a jeruzsálemi zsinagóga elleni terrortámadást.

Borrelhez hasonlóan az orosz külügyminisztérium szombaton „maximális önmérsékletre” szólított fel az érintett feleket.

„Mély aggodalommal érzékeljük az eseményeknek ezen fejleményét. Felszólítunk minden felet, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet és akadályozza meg a feszültség további fokozódását”

– áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

„A közelmúltbeli események egyértelműen megerősítik, hogy sürgősen újra kell indítani a konstruktív palesztin-izraeli párbeszédet, és le kell mondani az egyoldalú lépésekről” – tették hozzá.

Pénteken hét ember megölt egy palesztin terrorista egy jeruzsálemi zsinagóga elleni támadás során, két másik zsidó pedig megsebesült egy szombat reggeli támadásban, amelyet egy 13 éves palesztin tinédzser követett el.

Újabb terrortámadás: 13 éves palesztin fiú lőtt le két zsidót Jeruzsálemben  

24 órán belül ez volt a második terrortámadás az izraeli fővárosban.