Netanjahu: Megfogadjuk, hogy ez soha, de soha többé nem fog megtörténni

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából ígéretet tett arra, hogy a második világháborúban 6 millió zsidó ellen elkövetett náci népirtás soha nem ismétlődik meg.

„Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja, és pontosan 78 éve, hogy felszabadították az auschwitzi haláltábort.

Mi Izraelben úgy ünnepeljük ezt az eseményt, hogy tisztelgünk azok szent emléke előtt, akik a gyilkos náci rezsim keze által pusztultak el. És megfogadjuk, hogy ez soha, de soha többé nem fog megtörténni népünkkel”

– mondta Netanjahu.

„A különbség most az, hogy a zsidó népnek van Izrael Állam. Izrael saját magát védi meg.

Erős és életerős nemzet vagyunk, és egy olyan erős államot építettünk fel, amely nem fogja megengedni ellenségeinknek, hogy ugyanolyan fájdalmat, szenvedést és pusztító veszteséget okozzanak népünknek, mint amilyet a holokauszt idején tapasztalt” – folytatta.

„És vannak, akik még mindig a megsemmisítésünkre szólítanak fel, nap mint nap. Nem fogunk félelemben meghunyászkodni, és nem hagyjuk, hogy e zsarnokok fenyegetései megfélemlítsenek bennünket.

Mert ez az ellenség tudja, hogy a nap végén, ha szükséges, meg tudjuk és meg is fogjuk védeni magunkat, és nem fogjuk megengedni, hogy ellenségeink birtokában legyen a képesség, hogy véghezvigyék gyilkos tervét. Látjuk, hogy folyamatosan haladnak a leghalálosabb fegyverek megszerzése felé, és én azt mondom nekik itt és most – meg fogjuk akadályozni, hogy megszerezzék ezeket. És nem felejtjük el és nem bocsátunk meg a holokauszt gonosz tagadóinak, akiknek egy holokauszt nem volt elég” – mondta a miniszterelnök.

„Izrael Állam és a zsidó nép nevében, a túlélők és az elpusztultak nevében, az egyetlen zsidó állam miniszterelnökeként esküszöm Önöknek, hogy éberek és erősek maradunk, és soha többé nem engedjük, hogy a holokauszt megismétlődjön. Soha”

– zárta beszédét.

(JNS)

EPA/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hogyan élte túl egy 11 éves kislány Auschwitz poklát?

Amikor a szovjetek bevonultak Auschwitzba ötszáz 15 év alatti gyereket találtak ott. Pesa Balter történetét idézzük fel a tábor felszabadításának évfordulóján.