Amerika likvidálta az Iszlám Állam szomáliai vezetőjét

Az amerikai erők megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét, Bilal al-Sudani-t és 10 emberét Észak-Szomáliában – közölték amerikai tisztviselők – írja a BBC News. 

Azután ölték meg, hogy az amerikai különleges erők rajtaütöttek egy távoli hegyvidéki barlangkomplexumon, abban a reményben, hogy elfogják.

„Al-Sudani volt felelős az ISIS növekvő afrikai jelenlétének elősegítéséért”

– mondta Lloyd Austin védelmi miniszter.

Állítólag ő finanszírozta a csoport tevékenységét világszerte – tette hozzá Austin.

Elemzők szerint az a tény, hogy Joe Biden elnök parancsára amerikai csapatokat küldtek, hogy megöljék vagy elfogják Szudanit, ahelyett, hogy kevésbé kockázatos dróncsapást alkalmaztak volna, jelzi a jelentőségét.

A hadművelet jellegéről nem hoztak nyilvánosságra részleteket, azonban a New York Times szerint a katonákat helikopterrel vetették be, Sudanival pedig egy tűzharc kitörése után végeztek.

A műveletre azt követően került sor, hogy Biden elnök több száz amerikai katonát vezényelt át az országba, miután elődje, Donald Trump kivonta őket. Ezek az erők azonban állítólag csak azért vannak ott, hogy szomáliai katonákat képezzenek ki, nem pedig azért, hogy hadműveleteket hajtsanak végre.

Az elmúlt években az Iszlám Állam a jelentések szerint több afrikai országra, köztük Mozambikra és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is kiterjesztette tevékenységét.

Miért kezdett el Amerika újra bombázni Szomáliában?

Amerika folytatja a soha véget nem érő terror elleni harcot.

Az Iszlám Állam azonban viszonylag kis csoport Szomáliában, az al-Kaidához kötődő al-Shabab csoport sokkal jelentősebb – számos déli területet ellenőriz.

Mielőtt csatlakozott volna az Iszlám Államhoz, Sudani állítólag operatív munkát végzett az al-Shababnak, segített a harcosok kiképzésében.

A vádak szerint „pénzügyi szerepet játszott speciális készségekkel, ami miatt fontos célpontja volt az amerikai terrorelhárítási akcióknak” – mondta egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő az AFP hírügynökségnek.

A Sudani elleni akció megtervezése állítólag hónapokig tartott.

Szomália üdvözölte Sudani megölését az Amerika Hangja hírportál szerint.

„Ez nagyon pozitív és üdvözlő” – mondta Hussein Sheikh Ali, a szomáliai kormány biztonsági tanácsadója.

Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam nem jelent akkora fenyegetést Szomáliában, mint az al-Shabab, de Sudani „veszélyes” volt.

„Az üzenet az, hogy a szomáliai terrorcsoportok vezetői sincsenek biztonságban” – folytatta.

Az IS Szomália a csoport egyik kisebb ága – 2022-ben 32 támadást követelt el, többnyire a fővárosban, Mogadishuban.

Egy tavalyi ENSZ-jelentés az Iszlám Állam szomáliai harcosainak számát mintegy 200-280-ra becsülte, és az országot jelentős bázisként használják az IS iraki és levantei tevékenységének finanszírozására, de ezt a BBC nem ellenőrizte függetlenül.

Az IS éppen a múlt héten tett közzé egy ritka propagandavideót szomáliai ágáról, amely harci felvételeket mutatott a szomáliai erőkkel való összecsapásokról az északkeleti Bari régió egyik hegyvidéki részén.

A rajtaütés kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy az Egyesült Államok közölte, hogy egy dróncsapás során 30 al-Shabab harcost öltek meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

BBC: Az Iszlám Állam gyerekeket fejez le Afrikában

Egy anya tanúvallomása szerint végig kellett néznie, ahogy ilyen kegyetlen módszerrel megölik a tizenkét éves fiát.