BBC: Az Iszlám Állam gyerekeket fejez le Afrikában

Egy anya tanúvallomása szerint végig kellett néznie, ahogy ilyen kegyetlen módszerrel megölik a tizenkét éves fiát. 

Az Iszlám Állam afrikai szárnyához köthető terroristák gyerekeket fejeznek le Mozambik területén – írja a Jerusalem Post a BBC-re hivatkozva.

A terrorszervezet néhány éve átszivárgott a Száhel-övezetbe, és közel-keleti bukása óta ezen a sok más nehézséggel is küzdő területen garázdálkodik. Mozambik azonban jóval délebbre helyezkedik el, mint a Száhel, és a tengerparti szakasszal rendelkező Cabo Delgado provinciát érinti az iszlamista tevékenység.

Cabo Delgado Province, Mozambik

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Mozambikban az Iszlám Államra felesküdött Al-Shabab terrorszervezet új ága garázdálkodik, amelynek anyaszervezete elsősorban szomáliai tevékenységéről volt ismert. Az ISIS-hoz hasonlóan az Al-Shabab célja egy iszlám állam létrehozása, ahol a sária az egyetlen elfogadott törvény.

Mozambik lakosságának többsége keresztény, és még a 20%-ot sem éri el az ország muszlim kisebbsége.

A Save the Children brit segélyszervezet jelentése szerint az Al-Shabab gyerekeket fejezett le az országban. A szervezet beszámolója szerint 2017 óta 700 ember vált belső menekültté az iszlamista lázadás miatt.

A szervezetnek egy anya elmondta, hogy végig kellett néznie, mikor 12 éves fiát lefejezik a terroristák. A szervezet arról nem tett említést, hogy mi motiválja a gyilkosságokat. Sokszor a szakértők törzsi okokra igyekeznek visszavezetni a vérengzést, de maguk a terror csoportok nyilvánvalóvá teszik, hogy a vallás motiválja a tetteiket.

Az országból kevés információ jut ki, és a járvány óta még nehezebb a hírek áramlása.

2020 novemberében a BBC lehozta, hogy Mozambikban ötven embert fejeztek le egy futballpályán az iszlamisták. Az ország vezetése nemzetközi segítséget kért, mivel hadserege nincs kiképezve a terroristák elleni harcra, a járvány miatt azonban egyelőre nem érkezett segítség.

Afrikában éledt újra az Iszlám Állam

A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak. Hajdú Tímea elemzése.