Kizárta a visszaéléssel vádolt rabbit a németországi (nem ortodox) rabbikar

A nyíltan homoszexuális kapcsolatban élő Homolkát a vezetése alatt álló intézményekben a „félelem légkörét” megteremtő magatartással vádolják. Most a rabbit kizárták a németországi nem ortodox rabbikarból. 

A kizárás nem érinti azt a munkát, amelyet Homolka rabbiként vagy professzorként végezhet Németországban vagy azon kívül. De megfosztja őt attól a szerepétől, hogy eldöntse, hogy új rabbikat vesznek-e fel a csoportba, és hogy mérlegelje a csoport által közösen hozott intézkedéseket.

A szavazásra szerdán került sor a Németországi Zsidók Központi Tanácsának berlini székhelyén.

Ott az ARK néven ismert Általános Rabbikonferencia tagjai 19:8 arányban megszavazták Homolka kizárását, a csoport vezetőségének közleménye szerint, amely szerint a szavazásra „néhány tag kérésére” került sor. Homolka nem volt jelen.

A szavazás elérte az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséget, de az is kiderült, hogy Homolka továbbra is jelentős támogatást élvez annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban két külön vizsgálat is megállapította, hogy „félelem légkörét” teremtette meg a liberális Abraham Geiger College és más, általa alapított zsidó oktatási intézmények munkatársai és diákjai körében.

A jelenlévők szerint a szavazást Daniel Botmann, a Központi Tanács ügyvezető igazgatójának előadása követte, aki a beszámolók szerint ismertette a két vizsgálat megállapításait – az egyiket a potsdami egyetem végezte, amely két olyan rabbiképző iskolának ad otthont, amelyet Homolka alapított, és amelynek ő volt a tanára, a másikat pedig maga a Központi Tanács rendelte meg.

Homolka határozottan tagadta a hatalommal való visszaélés vádjait, amióta azok tavaly májusban először a nyilvánosság elé kerültek. Ennek ellenére számos németországi zsidó szervezetben elvesztette vagy feladta szerepét.

Homolka 2022 februárjában díszdoktori címet kapott a budapesti Rabbiképzőtől, amit azonban a botrányokat követően májusban önként visszaadott.

(JTA)

Tulajdonrészének átadásával mentené magát a Rabbiképző német díszdoktora

A tavaly szexuális és abuzálási botrányba keveredett Walter Homolka a berlini zsidó hitközségre ruházza át tulajdonrészét. Ám ez a megoldás sokakat nem nyugtat meg.