Tulajdonrészének átadásával mentené magát a Rabbiképző német díszdoktora

Megdöbbentő fejlemény látott napvilágot a németországi nem-ortodox rabbiképző iskolák vitatott alapítójával, a Mazsihisz által fenntartott Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem díszdoktorával, Walter Homolka reform rabbival kapcsolatban, aki ellen tavaly indított vizsgálatot a Németországi Zsidók Központi Tanácsa.

A nyíltan homoszexuális kapcsolatban élő Homolkát szexuális visszaéléssel és a vezetése alatt álló intézményekben a „félelem légkörét” megteremtő magatartással vádolták.

Homolka hangsúlyozta ártatlanságát és a közelmúltig nem mondott le az intézmények vezetéséről. Ebben történt változás a napokban, amikor is Walter Homolka 25 000 eurós áron átadta a potsdami egyetem reform Abraham Geiger Kollégiumban és a konzervatív Zacharias Frankel Kollégiumban lévő tulajdonrészét a berlini zsidó közösségnek, ezzel távozott az intézmények éléről.

Az eladással olyan eredményt sikerült elérni, amelyet a szemináriumok fő finanszírozója, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa tavaly év vége óta nyíltan próbált elérni, miután két vizsgálat is megerősítette, hogy Homolka visszaélt hatalmával a szemináriumokban.

A Berlini Zsidó Hitközség nyilvánosan nem vett részt az iskolák átalakítására irányuló erőfeszítésekben, amelyek a Homolka elleni, tavaly májusban nyilvánosságra került vádak után indultak.

A vádak kezdetben egy szexuális zaklatási botrányhoz kapcsolódtak, amely a partnerét érintette, aki egyben az alkalmazottja is volt, de a vádak Homolka vezetésének más aspektusaira is kiterjedtek.

A csoport szerdán késő este tett bejelentése a vásárlásról, amelyet egy nappal korábban hajtottak végre,

riadalmat keltett egyesekben, akik változásokat szorgalmaztak a szemináriumokban, mivel a terv nem zárta ki egyértelműen Homolka szerepét.

Szexuális visszaéléssel vádolják a Rabbiképző díszdoktorát

A nyíltan homoszexuális Walter Homolka az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel szorosan együttműködő potsdami egyetem rektora.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa közleményt adott ki, amelyben kifogásolta, hogy az üzlet „a hallgatókkal, az alkalmazottakkal és az adományozókkal való konzultáció nélkül történt”, és azt mondta, hogy az új megállapodás nem fogja javítani a reform rabbiképzés megítélését Németországban.

Csütörtökön azonban egy sietve összehívott telefonbeszélgetésben Gideon Joffe, a berlini zsidó hitközség elnöke biztosította Josef Schustert, a tanács vezetőjét, hogy a Homolka a jövőben nem vesz részt a szemináriumok munkájában.

Most már szabad az út a hivatalos zsidó közösség számára, hogy átvegye a hatalmat a nem-ortodox rabbiképzés felett abban az országban, ahol a reformjudaizmus a 19. században született.

„Lehet, hogy nem ez az ideális helyzet, de ez egy olyan kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy szinte mindenki együtt tudjon élni az eredménnyel”

mondta a Jewish Telegraphic Agency-nek Itamar Cohen reform kántor, akinek a panasza elindította a botrányt. Azt mondta, hogy teljes mértékben elfogadja az ajánlatot, „ha azt a zsidó közösség többsége elfogadja”.

A meglepetésszerű bejelentéssel kapcsolatos aggodalmak nagyrészt azon félelmeket tükrözték, hogy Homolka úgy alakíthatta ki az üzletet, hogy az neki kedvezzen.

Két különálló vizsgálat – az egyiket az egyetem, a másikat a Központi Tanács által megbízott ügyvédek végezték – a közelmúltban megállapította, hogy Homolka „félelem légkörét” teremtette meg a diákok és a személyzet körében azokban az intézményekben, amelyeket több mint 20 évvel ezelőtt maga indított el. A Központi Tanács vizsgálatának zárójelentését várhatóan a következő hetekben teszik közzé. Homolka mindvégig hangoztatta ártatlanságát.

Az eredmények nyomán egyre inkább úgy tűnt, hogy a régi gárda kétségbeesetten próbálja megtartani a két szeminárium irányítását — fogalmaz az Arutz7 izraeli hírportál. Decemberben, néhány nappal a Központi Tanács elmarasztaló időközi jelentésének kiadása után a Progresszív Judaizmus Németországi Szövetsége – amelynek újonnan megválasztott vezetősége Homolka-barát – bejelentette, hogy a Geiger Kollégium ideiglenes igazgatóját saját kinevezettjével váltotta le.

A Központi Tanács azonnal elvetette ezt a tervet, a Progresszív Judaizmus Németországi Szövetségét „Homolka bábjának” nevezte, és bejelentette, hogy Gerhard Robbers tudóst nevezte ki a két szervezet átszervezésének kidolgozására.

A legutóbbi fejlemény szkeptikusai azt mondták, hogy biztosak abban, hogy Homolka befolyása valahol fel fog bukkanni, például az újjáalakított intézményekbe történő kinevezésekben.

„Nem találom ezt megnyugtatónak” – mondta Nick Hoermann, a Frankel College jelenlegi hallgatója.

„Már egy ideje világos, hogy Homolka a jövőben csak a hátsó ajtókon keresztül tudna fellépni”.

A Központi Tanács – amely kezdetben „megdöbbentőnek” nevezte az eladás bejelentését – azt mondja, hogy kész együttműködni a Berlini Zsidó Hitközséggel.

Bár a hivatalos közösség lépése sokakat meglepett, Joffe és csapata már a botrány tavaly májusi kitörése óta fontolgatott valamilyen mentőmanővert, mondta Ilan Kiesling, a közösség szóvivője a JTA-nak küldött e-mailben. A konkrét terv csak a decemberi, elmarasztaló előzetes szakértői vélemény megjelenése után merült fel.

Joffe ekkor kereste meg közvetlenül Homolkát, és meggyőzte őt arról, hogy „elengedhetetlen egy teljesen újrakezdés az Abraham Geiger Főiskolán – az összes vezetői pozíciójáról való teljes lemondással együtt. Homolka beleegyezett ebbe a lemondásba, és a nonprofit részvénytársaság összes részvényét átruházta a közösségre” – írta Kiesling.

Nem tudni, vissza kell-e adnia címét a Rabbiképző díszdoktorának

A Rabbiképzővel szoros kapcsolatot ápoló Walter Homolka, németországi reform rabbi ellen szexuális visszaélés vádjával indítottak vizsgálatot. Az intézmény vezetőjét kérdeztük.