A palesztinok leállítanák a biztonsági koordinációt Izraellel

A Palesztin Hatóság bejelentette, hogy leállítja a biztonsági koordinációt Izraellel, válaszul az IDF csütörtök reggeli, terrorelhárító dzsenini rajtaütésére, amely során hét terroristát likvidált az IDF. Az akcióban egy civil is életét vesztette. 

Nabil Abu Rudeineh, a Palesztin Hatóság miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy „a megszálló kormánnyal való biztonsági koordináció mostantól nem létezik”.

Az ilyen koordináció leállítása olyan lépés, amellyel a palesztinok már próbálkoztak a múltban, kevés sikerrel.

Izrael és a Palesztin Hatóság biztonsági kapcsolatokat tart fenn az iszlám terroristák megfékezésére tett közös erőfeszítések keretében. Az e koordináció felfüggesztésére irányuló palesztin lépések rövid életűek voltak, részben a kapcsolatból származó előnyök miatt, részben pedig a fenntartására irányuló amerikai és izraeli nyomás miatt.

Egy palesztin tisztviselő szerint a Palesztin Hatóság azt is tervezi, hogy panaszt nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsához, a Nemzetközi Büntetőbírósághoz és más nemzetközi szervekhez.

A Biden-kormányzat ellenzi a Palesztin Hatóság azon döntését, hogy megszakítja a biztonsági kapcsolatokat Izraellel.

„Nem hisszük, hogy ez a megfelelő lépés ebben a pillanatban” – mondta Barbara Leaf, az Egyesült Államok közel-keleti ügyekért felelős helyettes államtitkára újságíróknak egy telefonos tájékoztatón. „Távol áll attól, hogy visszalépjünk a biztonsági koordinációban, úgy gondoljuk, hogy nagyon is fontos, hogy a felek megtartsák, sőt, ha lehet, elmélyítsék a biztonsági koordinációt”.

A magas rangú Biden-tisztviselő aggodalmát fejezi ki az IDF rajtaütésében megölt civilek miatt, de azt mondja, izraeli tisztviselők közölték vele, hogy az erők egy „ketyegő terrorfenyegetés időzített bombája” közepette tevékenykedtek.

(The Times of Israel)

Jelentős terrorista támadást sikerült meghiúsítania az izraeli hadseregnek

A dzseníni menekülttáborban végrehajtott razzia során legkevesebb hét terroristát sikerült likvidálni.