Jelentős terrorista támadást sikerült meghiúsítania az izraeli hadseregnek

Legkevesebb hét fegyveres terroristát sikerült likvidálnia izraeli hadseregnek egy csütörtök reggeli razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Az izraeli kommandó egy tejtermékeket szállító hűtőkamionnal hatolt be a menekülttáborba, ahol a Sin Bet belbiztonsági szolgálat előzetesen összegyűjtött információi alapján megkezdte körözött palesztin terroristák őrizetbe vételét.

Az egyik épületben számos fegyveres volt, és velük robbant ki a tűzpárbaj. Hét palesztin fegyveres halt meg, valamint két palesztin civil. A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint többen megsebesültek, közülük hárman súlyosan.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az izraeli katonák az akcióval „egy jelentős támadást hiúsítottak meg”.

A razzia során szokatlan módon rakétával is célba vettek egy dzseníni épületet.

„A halottak jelentős száma miatt eszkalációs forgatókönyvekre is készülünk, a térségben fokozott készenlét várható” – közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli biztonsági tisztségviselő.

A Gázai övezetet irányító Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezetek „vészhelyzeti értekezletet” tartottak a történtek miatt Gázában. „Ha nem szűnik meg a Dzsenín elleni agresszió, akkor tovább fokozódik a helyzet, és minden lehetőség nyitva áll előttünk”- közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióval az Iszlám Dzsihád szóvivője.

Késeléses támadásra készült egy tizenhárom éves (!) palesztin fiú Jeruzsálemben

Szerencsére még időben lekapcsolták az izraeli biztonsági erők.

A palesztinok közlése szerint az egyik halott Szalahat Ezz Ad-Din, a menekülttábor egyik lakója volt, a Dzseníni Brigád nevű csoport egyik fegyverese. Szintén a halottak között van a 24 éves Szaib Isszam Mahmúd Zariki. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint egy idős nő is életét vesztette az összecsapásban.

A Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak szóvivője azzal vádolta meg Izraelt, hogy „tömeggyilkosságot követ el a dzseníni menekülttáborban, miközben a világ hallgat”.

„Felszólítjuk az ENSZ-t és az összes nemzetközi emberi jogi szervezetet, hogy sürgősen lépjenek közbe, nyújtsanak védelmet népünknek, és állítsák meg a vérontást, amelyet gyermekek, fiatalok és nők is átélnek” – így sürgetett nemzetközi beavatkozást Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök csütörtökön.

Tavaly tavasszal a palesztin szélsőségesek terrorcselekmények sorozatát indították el izraeliek ellen, és 31 ember halálát okozták.

A razziák célja az izraeli hadsereg szerint a fegyveres hálózatok felszámolása és az újabb támadások megakadályozása.

A terroristáknak adott pénz ölte meg a kétállami megoldást

A Biden-kormány szerint Izraelnek egyengetni kellene az utat a palesztin szuverenitás előtt. Ám ennek akadálya nem az izraeli jobboldal, hanem a zsidóellenes terrorizmus.