Jichák Herzog: Már Európa is láthatja, hogy Irán milyen fenyegetést jelent

Jichák Herzog Izrael állam elnöke szerdán Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Találkozójukon az elnökök megvitatták az Izrael és az EU közötti kapcsolatokat, amelyek főleg a kereskedelem, a mezőgazdaság, a turizmus és a légi közlekedés, valamint a kutatás-fejlesztés és a kultúra terén folytatott együttműködést érintik, de szó esett az energia, az élelmezésbiztonság és az éghajlatvédelem terén történő kooperációról is.

Herzog a találkozó elején régi barátként üdvözölte von der Leyent és megköszönte az Európai Unió csütörtökön esedékes holokauszt-megemlékezés megszervezését:

„Az Európai Unió nagyon fontos eleme az életünknek, és sok tekintetben stratégiai partnere Izraelnek, mi pedig sok tekintetben stratégiai partnerei vagyunk Európának. Közös kihívásaink vannak de számos olyan kérdés is van, amelynek megoldásán és az egész emberiség segítésén együtt dolgozhatunk. Az Erasmus-hallgatók pedig tökéletes példái annak, hogyan építhetjük együtt a jövő nemzedékeit.”

Herzog felhívta európai kollégája figyelmét az Irán általi veszélyre:

„Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk és immár világos, hogy Európának is szembe kell néznie, az a tény, hogy Irán Európában van.

Irán drónok és halálos fegyverek szállításával harcol az ukrán állampolgárok ellen, veszélyezteti a világot azzal, hogy a nukleáris képességekre törekszik, megöli és megkínozza saját állampolgárait, és úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy Európa nagyon határozottan állást foglaljon Iránnal szemben.”

Herzog végül köszönetet mondott von der Leyennek az antiszemitizmus elleni küzdelem terén tett európai erőfeszítések okán.

Óriási izraeli-amerikai hadgyakorlatot tartanak a Földközi-tengeren

A „Juniper Oaks” elnevezésű gyakorlaton több mint 140 repülőgép, köztük B52-es bombázók, F-35-ösök, valamint 12 haditengerészeti hajó és rakétatüzérségi rendszer vesz részt.