Izraeli Moszad-ügynökök életét mentette meg a CIA

Mike Pompeo volt CIA-igazgató és amerikai külügyminiszter új, Never Give An Inch című könyvében elárulja, hogy hivatali ideje alatt az ügynökség a Moszad akkori igazgatójának, Joszí Cohennek személyes kérésére közvetlen veszélyben lévő Moszad-ügynököket mentett meg.

Izraeli hírszerzési források a The Jerusalem Postnak ismételten tagadták, hogy a szóban forgó művelet Irán titkos teheráni nukleáris archívumának az ellopása lett volna, bár Pompeo könyvében kifejezetten azt írja, hogy a művelet „a valaha végrehajtott egyik legjelentősebb titkos művelet” volt.

A Post forrásai azt sem akarták pontosítani, hogy milyen más műveletre gondolhatott Pompeo, de határozottan állították, hogy az amerikaiak nem vettek részt a 2018-as teheráni műveletben.

A Moszad akkori igazgatójával, Joszí Cohennel folytatott több beszélgetésének egyikét leírva, de a pontos dátum megadása nélkül mesél Pompeo a történetről most megjelent könyvében.

„A hívás Cohentől, a Moszad vezetőjétől nem sokkal azután érkezett, hogy leszálltam a repülőgépről egy európai fővárosban. Megfordultam, és visszamentem a fedélzetre, ahol rendelkeztünk az izraeli hírszerző ügynökség vezetőjével folytatott titkos beszélgetésre alkalmas kommunikációs eszközökkel” – írja Pompeo.

„A hang a vonal másik végén nyugodt, de komoly volt:

„Mike, egy csapatunk most fejezett be egy nagyon fontos küldetést, és most egy kis gond van néhányuk kivonásával. Segítenél nekem?”

Amikor Joszí hívott, mindig felvettem. Ő is ugyanezt tette velem… Ott voltam, hogy segítsek a barátainknak, kérdés nélkül, bármilyen kockázatot is vállaltam. Az embereim akcióba lendültek szerte a világon. Összeköttetésbe léptünk a csapatával, és huszonnégy órán belül biztonságos helyre irányítottuk őket. A következő két napon belül visszatértek hazájukba anélkül, hogy a világ tudomást szerzett volna arról, hogy a valaha végrehajtott egyik legjelentősebb titkos művelet mostanra befejeződött” – meséli Pompeo.

Bár nem nevezi meg a műveletet, a „valaha végrehajtott egyik legjelentősebb titkos művelet” leírása a 2018-as iráni nukleáris archívum műveletre kitűnően passzol

– jegyzi meg cikkében a Post.

Az izraeli lap szerint erre utal az a tény is, hogy Cohen korábban úgy nyilatkozott, hogy bár a több tucatnyi részt vevő Moszad-ügynök mindegyike végül hazatért épségben, voltak olyan helyzetek, amikor életveszélyben voltak, és az iráni biztonsági erők nem sokkal maradtak le mögöttük, amikor „vadul” üldözték őket.

A Nagy Testvér figyel – Izrael az amerikai hírszerzés célkeresztjében

Washington megüzente Jeruzsálemnek, hogy nem akar váratlan meglepetéseket és szövetségese minden lépéséről tudni kíván.