Ezúttal Mike Pence otthonában találtak bizalmas iratokat

A volt alelnök főtanácsadója levélben állítja, hogy a papírokat véletlenül tárolták, és Pence nem tudott azok létezéséről

Mike Pence közeli segítői a múlt héten az indianai otthonában dobozokban tárolt mintegy tucatnyi titkos minősítésű dokumentumot fedeztek fel, és az anyagokat átadták az amerikai igazságügyi minisztériumnak – közölte a volt alelnök egyik főtanácsadója.

A dokumentumokat véletlenül vitték Pence otthonába Donald Trump kormányzásának végén, és Pence nem tudott a jelenlétükről – közölte a nemzeti levéltár képviselője és korábbi tanácsadója, Greg Jacob egy levélben.

Az érzékeny iratok jelenléte Pence otthonában, hetekkel azután, hogy Biden ingatlanjainál hasonló felfedezésekre bukkantak, és miután az FBI több száz, minősített jelzéssel ellátott dokumentumot foglalt le Donald Trumpnál, újabb kérdéseket vet fel az érzékeny kormányzati iratok kezelésével kapcsolatban.

Különleges megbízottakat neveztek ki, hogy vizsgálják ki Bident és Trumpot az ilyen dokumentumok megőrzése miatt.

Jacob a január 18-i keltezésű levélben, amelyről először a CNN számolt be, azt írta, hogy

Pence óvatosságból bérelt fel egy külsős ügyvédet, hogy kutassa át az otthonát, miután Biden rezidenciáján és egy washingtoni magánirodájában titkos minősítésű dokumentumokat találtak.

A levél hozzátette, hogy az ügyvéd azért nem tudott többet mondani a dokumentumokról – beleértve a tartalmukat, a dátumokat és a minősítési szintet, amelyek továbbra sem tisztázottak -, mert amint meglátta a minősített jelöléseket, abbahagyta a keresést.

Jacob értesítette a Nemzeti Levéltárat, az ügynökség pedig azonnal riasztotta az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályát, amely birtokba vette a dokumentumokat, és úgy tudni, hogy megkezdte az ügy vizsgálatát.

A minősített jelzéssel ellátott dokumentumok felfedezése kínos fejlemény Pence számára, miután tavaly magabiztosan állította az ABC Newsnak, hogy nem távolított el helytelenül semmilyen anyagot a Fehér Házból.

Trump – Pence korábbi főnöke – ellen több mint egy éve folyik szövetségi vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy szándékosan tartott-e meg nemzetbiztonsági dokumentumokat Mar-a-Lago üdülőhelyén az elnöksége végeztével, és hogy tavaly májustól kezdve akadályozta-e az igazságügyi minisztérium erőfeszítéseit azok visszaszolgáltatásának biztosítására.

Ezúttal Biden garázsában leltek bizalmas iratokra

Kevin McCarthy republikánus házelnök felszólította a kongresszust, hogy vizsgálja ki Joe Biden ügyét.