Ezúttal Biden garázsában leltek bizalmas iratokra

Újabb bizalmas iratok kerültek elő Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni magánrezidenciájának garázsából – közölte csütörtökön Richard Sauber jogtanácsos a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

A héten ismertette a Fehér Ház, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több „minősített jelzéssel” ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy most egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona „magánkönyvtárában”, míg több másik dokumentumot a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak.

Hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház mindenben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával, amelynek célja kideríteni, hogy a kényes feljegyzések hogyan juthattak el magánlakására és volt washingtoni irodájába.

Sauber szerint haladéktalanul értesítették az igazságügyi tárcát az újabb iratokról, amelyeket átadtak a minisztérium jogászainak.

Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter időközben bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására.

Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy „egy természetes vagy jogi személy” megsértette-e a törvényeket.

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök nem szándékozott visszaadni őket a levéltár kérése ellenére. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer irat került elő a házból, melyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.

Kevin McCarthy republikánus házelnök felszólította a kongresszust, hogy vizsgálja ki Joe Biden ügyét.

McCarthy képmutatással vádolta meg Bident, rámutatva arra, hogy az igazságügyi minisztérium Donald Trump volt elnök ellen folytatott vizsgálatot a titkos akták állítólagos rossz kezelése miatt.

McCarthy azzal is vádolta a demokratákat, hogy „kettős mércét alkalmaznak”, arra hivatkozva, hogy az első iratcsomót novemberben – a félidős választások előtt – találták meg.

„Ha megnézzük Biden elnököt, ő nem volt elnök. Alelnökként ő tartotta ezeket [a dokumentumokat] különböző helyeken, teljesen nyíltan. Kritizálta Trump elnököt. Vajon felhasználta az igazságügyi minisztériumot, hogy rajtaütést intézzen Trump elnök ellen?” tette fel a kérdést McCarthy.

Biden tagadja, hogy titkos dokumentumokat tartott volna a szabadban, azt állítja, hogy azokat a garázsába zárta. Biden különleges ügyvédje szerint az elnök teljes mértékben együttműködik az igazságügyi minisztériummal is.

Fotó: EPA/Oliver Contreras 

Még hat év Bidennel?

A washingtoni bennfentesek körében az a vélemény uralkodik, hogy Biden 2024-ben indul a választáson. Arra is számítanak, hogy megnyeri.