Az EU vonakodik terrorszervezetté nyilvánítani az iráni Forradalmi Gárdát

Az Európai Unió külügyi vezetője hétfőn kijelentette, hogy az EU nem sorolhatja a terrorista szervezetek közé az iráni Forradalmi Gárdát, amíg egy bíróság nem állapítja meg, hogy az.

Az EU külügyminiszterei 37 nevet fognak felvenni az emberi jogok iráni megsértése miatt szankciókkal sújtott személyek és szervezetek listájára – közölte két európai diplomata a múlt héten a Reuters hírügynökséggel.

Az Európai Parlament ezután felszólította az EU-t, hogy az IRGC-t terrorista szervezetként sorolja fel. A Reuters jelentése szerint a csoportot okolja a belföldi tüntetések elnyomásáért, valamint a drónok Oroszországba történő szállításáért.

„Ez olyasmi, amiről nem lehet bíróság, bírósági döntés nélkül dönteni. Nem lehet azt mondani, hogy terroristának tartalak, mert nem szeretlek”

– mondta Josep Borrell újságíróknak, amikor megérkezett a külügyminiszterek brüsszeli találkozójára. Hozzátette azt is, hogy egy uniós tagállam bíróságának konkrét jogi elítélést kell kiadnia, mielőtt maga az EU léphetne.

Az Európai Parlament képviselői szerdán megszavazták, hogy a gárdát felveszik a 27 országot tömörítő blokk terrorista listájára, „tekintettel terrorista tevékenységére, a tüntetők elnyomására és arra, hogy drónokat szállít Oroszországnak”.

A szavazás nem kötelező erejű, de az EU külügyminiszterei már a jövő héten megvitatják az Iránnal szembeni szankciók szigorítását.

Vasárnap aztán Irán közölte, hogy „viszonossági” intézkedéseket fog hozni, miután az Európai Parlament megszavazta, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda terrorista csoportként feketelistára kerüljön.

Irán figyelmeztet, az EU ne tekintse terrorszervezetnek a Forradalmi Gárdát

A lépésre az Európai Parlament szólította fel az EU vezetését.