A baloldali antiszemitizmust bírálta Izrael berlini nagykövete

Ron Prosor úgy látja, szalonképes lett, és egyre növekszik az Izrael–gyűlölet Németországban, főként a kulturális életben és a klímavédőknél — írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A Die Welt c. napilapban megjelent írásában Izrael berlini nagykövete elítélte a Németországban szerinte egyre erősödő baloldali antiszemitizmust.

Ron Prosor megdöbbentőnek nevezte, hogy miközben Németország nagyrészt betiltotta a “közönséges”, szélsőjobboldali antiszemitizmust, a baloldalról ugyanaz mostanra elfogadhatóvá vált. Külön kiemelte az elhíresült Documenta–botrány antiszemita “műalkotásait”.

“Az antiszemitizmus, amellyel először szembe kellett néznem, a baloldalról jött. A Documenta 15 képei, amelyek a zsidókat disznópofával és agyarakkal ábrázolták, képi világukban a Stürmer karikatúráira emlékeztettek. Ám a különbség az, hogy a művészek és kurátorok (és nem kevés védelmezőjük) egy állítólag progresszív, globális kulturális szcéna részének tekintik magukat, amely politikailag baloldali”

– írta az izraeli nagykövet.

A diplomata szerint az Izraellel szembeni vélt “kritika” és a barna jelszavakra emlékeztető bojkottfelhívások voltak a táptalaja az izraeliek és zsidók ellen elkövetett erőszakos cselekményeknek.

A művészi szabadság és a véleménypluralizmus ürügyként szolgált arra, hogy a Documentán ne kelljen elítélni az antiszemitizmust.

“A demokratikus erők ellennyilvánossága helyett a Documentán a megbékéltetők, relativizálók és tagadók seregei jelentek meg”

– vélte Prosor, aki szerint a baloldali antiszemitizmus egyfajta “megbocsátható vétséggé” vált.

A nagykövet elpanaszolta, hogy egyre nagyobb teret kapnak azok a narratívák, amelyek a zsidókat új náciként, Izraelt pedig apartheid államként ábrázolják. Példának hozta fel, hogy a Világ Kultúráinak Háza nevű projekt leendő igazgatója a múltban aláírta a BDS petícióit.

Prosor kiterjeszthetné kritikáját, mert nem csak a Documentán érvényesül ez a fajta szólásszabadság – írja a Jüdische Rundschau. A lap példának hozza fel a klímavédő Fridays for Future–t, mint olyan szervezetet, amely baloldali ideológiája miatt nyugodtan hirdetheti Izrael-gyűlöletét, és amelynek rendezvényein nyíltan szólt a “folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” jelszó, amely megkérdőjelezi Izrael létjogosultságát.

A Haolam német zsidó lap azóta aktuális példát is hozott egyes klímavédők antiszemitizmusára: a minapi lützerathi lignitbánya elleni környezetvédő tüntetéseken a lap szerint ott voltak “a radikális baloldali Palesztina-támogató front szokásos gyanúsítottjai, zsidó- és Izrael-ellenes jelszavaikkal.”

Az egyik klímavédő például egy olyan pulóvert viselt nyilvánosan, amely a palesztin terrorista, Leila Chaled volt látható, aki a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű terrorszervezet tagjaként 1969-ben részt vett a TWA 840-es, Rómából Tel-Avivba tartó járat eltérítésében.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa megdöbbenését fejezte ki emiatt:

“Nem világos számunkra, hogy egy terrorszervezet dicsőítésének mi köze lehet a klímavédelemhez. A klímamozgalomnak végre le kell zárnia az antiszemitizmus felé nyitott kapuit.”

Tudósokat állítottak az antiszemita Documenta kiállítás felügyeletére

„Azt reméljük, hogy az alkotmány által is védett művészi szabadságot figyelembe véve a tudósok feltárják a lehetséges antiszemitizmusra utaló jeleket.”