Tudósokat állítottak az antiszemita Documenta kiállítás felügyeletére

Hét tudós – szakterületének kiválósága – fogja figyelemmel kísérni és véleményezni szakmai szempontból a 15. Documenta kasseli kortárs művészeti kiállítást a hátralévő hónapokban – jelentették be hétfőn a rendezvény tulajdonosai, Kassel város és Hessen tartomány.

„Azt reméljük, hogy az alkotmány által is védett művészi szabadságot figyelembe véve a tudósok feltárják a lehetséges antiszemitizmusra utaló jeleket”

– közölte a kasseli főpolgármester. Christian Geselle szerint a cél az, hogy

„a jövőre nézve is megőrizzék a Documenta mint kortárs művészeti kiállítás világviszonylatban is egyedülálló rangját”.

A tudós testületet Nicole Deitelhoff, a Leibniz Intézet Béke- és Konfliktuskutatási Hesseni Alapítványának (HSFK) vezetője, a Társadalmi Összetartozást Kutató Intézet (FGZ) ügyvezetője elnökli. Szükség esetén a hét tudós további szakértők bevonását is kezdeményezheti egy-egy jelenség mélyebb elemzéséhez.

A világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti seregszemléjének szervezőit kezdettől fogva bírálatok érik, amiért eltűrtek vagy legalábbis hanyagul kezeltek muszlim országokból származó antiszemita tartalmakat egyes kiállításokon. Az egyik kifogásolt művet előbb letakarták, majd eltávolították, később azonban egy másik tárlaton is antiszemita sztereotípiákra figyeltek fel látogatók. A botrányok miatt távozni kényszerült posztjáról Sabine Schormann, a kiállítás főigazgatója.

Adókon hizlalt német antiszemitizmus

A júniusban megnyíló documenta művészeti kiállítás tiltakozások ellenére az Izrael-ellenes  propaganda platformja lesz. Krisztina Koenen írása.