Szabadult terrorista: A börtönöket főiskolákká és egyetemekké alakítottuk

Karim Junisz szerint jelentősen javultak a körülmények az izraeli börtönökben.

Karim Junisz, aki nemrég szabadult a börtönből, miután 40 évet ült az IDF katonája, Avraham Bromberg 1980-as meggyilkolásában való részvételéért, azt mondja, hogy a bebörtönzött terroristáknak sikerült javítaniuk a körülményeiken, és a fogoly-őr viszonyokat a javukra változtatni.

„A börtönöket főiskolákká és egyetemekké alakítottuk”

– mondta Al-Arabi Al-Jadid újságnak adott interjújában Junisz.

Az izraeli börtönökben tudományos tanulmányokat tartanak a rabok számára, és börtönbüntetése alatt Junisz két könyvet is kiadott: „A politikai helyzet Izraelben” és „Az ideológiai harc és rendezés” címmel.

Junisz elmondta, hogy Marwan Barghouthi, aki izraeliek meggyilkolásában való részvételért tölti büntetését, „a tanárunk volt, amikor a mesterképzésre tanultunk”, és ő maga tartott előadásokat a foglyoknak a politikatudományról egészen büntetése utolsó évéig.

„Ma a börtönőr a fogoly rabja lett”

– mondta Junisz a börtönhelyzetre utalva. Elmagyarázta, hogy kezdetben a börtönőrök irányították a foglyok mindennapi életét, de a foglyok harcával, közös vezetéssel sikerült jobb körülményeket kiharcolniuk számukra.

Junisz ugyanakkor azzal vádolta a palesztin szervezeteket, hogy nem tesznek eleget a foglyokért és a kiszabadításukért folytatott harc iránt, beleértve az Izrael és a Palesztin Hatóság között aláírt megállapodásokat is.

„Nem félek attól, hogy megtagadják tőlem az izraeli állampolgárságomat, mivel nem izraeli, hanem palesztin vagyok” – mondta a Hezbollah Al-Miadin című lapjának adott interjújában Junisz.

A palesztin ellenállás új szimbóluma: a kanál

Már kanál is, a zászlók és transzparensek mellett a palesztin ellenállás jelképévé vált, miután a múlthéten megszökött hat rab állítólag ezzel hajtotta végre Izrael egyik legnagyobb börtönszökését.